Papa Franjo primio komičare iz cijeloga svijeta

Papa Franjo primio komičare iz cijeloga svijeta

Sveti Otac naglasio je kako smijeh pomaže u rušenju društvenih barijera, stvaranju veza među ljudima i omogućuje izražavanje emocija i misli, pridonoseći izgradnji zajedničke kulture i stvaranju prostora slobode.

Autor
Laudato/J.B.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
14.06.2024 16:09

Papa Franjo primio je danas priznate komičare iz cijeloga svijeta te je istaknuo njihovu važnu ulogu u spajanju ljudi putem smijeha.

Susret je organizirao Dikasterij za kulturu i obrazovanje, a Papa je u svom govoru istaknuo kako su “među svim profesionalcima koji rade na televiziji, kinu, kazalištu, tiskanim medijima, s pjesmama i na društvenim mrežama“ upravo oni među najomiljenijima, najtraženijima i najpopularnijima.

''Svakako jer ste jako dobri u tome što radite, ali postoji i druga motivacija: imate i njegujete dar nasmijavanja ljudi'', poručio je.

Usred toliko tmurnih vijesti, upravo oni imaju moć širiti mir i osmijehe.

''Vi ste među rijetkima koji imaju sposobnost razgovarati sa svim tipovima ljudi, iz različitih generacija i kulturnih sredina. Na svoj način spajate ljude, jer smijeh je zarazan'', kazao je Papa, dodajući kako nas radost otvara dijeljenju i ''najbolji je protuotrov sebičnosti i individualizmu''.

Sveti Otac naglasio je kako smijeh također pomaže u rušenju društvenih barijera, stvaranju veza među ljudima i omogućuje izražavanje emocija i misli, pridonoseći izgradnji zajedničke kulture i stvaranju prostora slobode.

Talent komičara je dragocjen, poručio je.

''Uz osmijeh, širi mir u našim srcima i među drugima, pomaže nam prebroditi poteškoće i nositi se sa svakodnevnim stresom. Pomaže nam pronaći olakšanje u ironiji i ići kroz život s humorom'', kazao je Papa.

Priznao je kako i sam moli molitvu sv. Tome Mora da mu Bog podari smisla za humor, jer mu pomaže pristupiti stvarima s ispravnim duhom. Još jedno 'čudo' komičara je sposobnost izmamiti osmijeh čak i kada se bave ozbiljnim temama, dodao je Papa.

''Vi osuđujete prekomjernu moć, dajete glas zaboravljenim situacijama, ističete zlostavljanja, upozoravate na neprikladno ponašanje, ali bez širenja uzbune i terora, tjeskobe ili straha'', rekao je papa Franjo.

Nadalje, podsjetio ih je da kada uspiju izmamiti osmijehe, čak i ako je to kod samo jedne osobe, nasmijavaju i Boga.

Humor pomaže razumjeti i steći osjećaj ljudske prirode, kazao je Sveti Otac, dodajući kako humor ''ne vrijeđa, ne ponižava, ne ‘pribija’ ljude na njihove pogreške''. Humor nikada nije 'protiv' nekoga, nego je ''inkluzivan i proaktivan, te budi otvorenost, simpatije i empatiju''. Kako je rekao Papa, ''možemo se čak i smijati Bogu, kao što se igramo i šalimo s onima koje volimo''. No, naglasio je kako se to mora učiniti bez vrijeđanja vjerskih osjećaja vjernika, napose siromaha.

Svoje obraćanje Sveti je Otac zaključio blagoslovom nazočnih i njihova umijeća.

''Nastavite uveseljavati ljude, posebno one kojima je najteže gledati na život s nadom. Pomozite nam, s osmijehom, vidjeti stvarnost s njezinim proturječnostima i da sanjamo bolji svijet'', rekao je Papa, izvijestio je Vatican News.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: