Papa Franjo: ''Radujemo li se tuđim postignućima?''

Papa Franjo: ''Radujemo li se tuđim postignućima?''

Papinu katehezu izrečenu na Angelusu s Trga sv. Petra u Vatikanu u 12:00 sati, prenosimo u cijelosti. 

Autor
Laudato/N.K.
Fotograf
Daniel Ibáñez
Objavljeno:
 
15.01.2023 11:46

 

Draga braćo i sestre, dobro jutro!

Evanđelje današnje liturgije (usp. Iv 1, 29-34) donosi svjedočanstvo Ivana Krstitelja o Isusu, nakon što ga je krstio u rijeci Jordanu. On ovako kaže: ''Za mnom dolazi čovjek koji je preda mnom jer bijaše prije mene!'' (r. 29-30).

Ova rečenica otkriva Ivanov duh služenja. Bio je poslan pripremiti put Mesiji i to je učinio ne štedeći sebe. Ljudski, netko bi mogao pomisliti da će mu se dati 'nagrada', istaknuto mjesto u javnom životu Isusa. No, Ivan se, nakon što je izvršio svoje poslanje, odmiče, povlači sa scene kako bi napravio mjesta za Isusa. Vidio je Duha kako silazi na Njega (usp. r. 33-34), nazvao ga je Jaganjcem Božjim koji oduzima grijehe svijeta, a sada ponizno sluša. Propovijedao je narodu, okupljao učenike i dugo ih poučavao.

Ipak, ne veže nikoga za sebe. To je teško, ali je znak pravog odgajatelja: ne vezati ljude za sebe. Ivan čini ovo: on učenike upravlja Isusovim stopama. Ne zanima ga sljedbeništvo za sebe, stjecanje ugleda i uspjeha, već svjedoči i zatim se odmiče, kako bi mnogi imali radost susreta s Isusom.

Svojim duhom služenja, svojom sposobnošću da napravi mjesta, Ivan Krstitelj uči nas važnoj stvari: slobodi od navezanosti. Da, jer lako se navežeš na uloge i položaje, na potrebu da budeš cijenjen, priznat i nagrađen. A to, iako prirodno, nije dobro, jer služenje je besplatno, ono uključuje brigu o drugima bez ikakvih prednosti za sebe, bez skrivenih namjera. I nama bi dobro došlo kad bismo, poput Ivana, njegovali vrlinu odstupanja u pravom trenutku, svjedočeći da je polazišna točka života Isus.

Razmislimo o tome koliko je to važno za svećenika, koji je pozvan propovijedati i slaviti ne iz protagonizma ili osobnog interesa, već kako bi doveo druge Isusu. Razmislimo o tome koliko je to važno za roditelje koji svoju djecu odgajaju uz mnoga odricanja, ali onda ih moraju ostaviti slobodnima kako bi krenuli svojim putem u poslu, braku, životu.

Dobro je i ispravno da roditelji i dalje ostaju prisutni govoreći svojoj djeci: ''Ne ćemo vas ostaviti same'', ali diskretno, bez nametljivosti. Isto vrijedi i za druga područja, kao što su prijateljstvo, bračni život, život u zajednici. Osloboditi se navezanosti vlastitog ega i znati kako se povući – to košta, ali vrlo je važno: to je odlučujući korak za rast u duhu služenja.

Braćo, sestre, pokušajmo se zapitati: jesmo li sposobni napraviti mjesta za druge? Saslušati ih, ostaviti im slobodu, ne vezati ih za sebe tražeći priznanje? Privlačimo li druge Isusu ili sebi? I opet, slijedeći Ivanov primjer: znamo li se radovati činjenici da ljudi odlaze svojim putem i slijede vlastiti poziv, čak i ako to uključuje malo odvajanja od nas?

Radujemo li se njihovim postignućima, iskreno i bez zavisti?

Neka nam Marija, službenica Gospodnja, pomogne osloboditi se navezanosti, napraviti mjesta Gospodinu i dati prostora drugima.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: