Papa Franjo reformirao Ustav Države Vatikanskoga Grada

Papa Franjo reformirao Ustav Države Vatikanskoga Grada

Sveti Otac objavio je novi Temeljni zakon da bi odgovorio na potrebe našeg vremena i učinio operativnim situacije koje proizlaze iz međunarodnih obveza koje je preuzela Apostolska Stolica.

Autor
Vatican News/Laudato/G.O.
Fotograf
pixabay.com
Objavljeno:
 
15.05.2023 09:34

 

Sveti Otac obnavlja Ustav Države Grada Vatikana, zamjenjujući dosadašnji, od 26. studenoga 2000. godine, koji je objavio sveti Ivan Pavao II., a koji je pak naslijedio onaj koji je 7. lipnja 1929. godine objavio Pio XI.

Nova reforma, dakle, koja stupa na snagu 7. lipnja, dolazi u okviru brojnih reformi provedenih tijekom posljednjih deset godina pontifikata. Zakon, naime, preuzima i upotpunjuje već objavljena regulatorna ažuriranja i institucionalne profile koji su postali operativni u državi s reformom Zakona o izvorima prava, Zakona o upravljanju Državom Vatikanskoga Grada i Zakona kojim se uređuje pravosudni sustav.

Kao što je predviđeno u Ustavu iz 2000. godine, Papa potvrđuje punu ovlast vrhovnog svećenika, što uključuje potpunu zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast.

Potvrđena je i jedinstvena posebnost i autonomija vatikanskoga pravnog sustava koji se razlikuje od onoga Rimske kurije.

Potvrđuje se također državna jurisdikcija nad izvanteritorijalnim područjima, odnosno obnašanje bilo koje posljedične vlasti nad teritorijem, definiranim Lateranskim ugovorom 1929., te u zgradama i područjima gdje djeluju institucije Države Vatikanskoga Grada ili Svete Stolice, te su na snazi, prema međunarodnom pravu, osobna i funkcionalna jamstva i imuniteti.

Papa također potvrđuje zakonodavnu funkciju Papinskog povjerenstva za Državu Vatikanskoga Grada, koje je do sada činio kardinal predsjednik, ujedno i predsjednik Uprave Grada Vatikana, te drugi kardinali.

S novim Temeljnim zakonom, što je jedna od novosti, ne će biti tako: osim kardinala, u Povjerenstvu će biti i drugi članovi koje će Papa imenovati na petogodišnji mandat, te će moći sudjelovati i laici.

Druga novost odnosi se na strože i detaljnije odredbe o privremenom i konačnom proračunu koji svake godine razmatra Papinsko povjerenstvo, u skladu s pravilima računovodstva i s aktima koji imaju snagu zakona. Povjerenstvo razmatra trogodišnji financijski plan podnoseći te akte izravno na odobrenje Svetom Ocu. Proračun mora osigurati ravnotežu prihoda i rashoda i biti inspiriran načelima jasnoće, transparentnosti i pravednosti.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: