Papa Franjo: 'Središte i bit Riječi Božje jest da 'Ljubav nikad ne prestaje''

Papa Franjo: 'Središte i bit Riječi Božje jest da 'Ljubav nikad ne prestaje''

Evanđeoski odlomak ove nedjelje započinje Isusovom rečenicom: 'Sunce će pomrčati i mjesec neće više svijetljeti, a zvijezde će s neba padati'.

Autor
Laudato/M.B.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
14.11.2021 12:39

Papa Franjo na početku nagovora kazao je da Gospodin ne želi strašiti katastrofama. 

– Ne, to mu nije namjera. On želi da shvatimo kako sve na ovom svijetu, prije ili kasnije, prođe. Čak su i sunce, mjesec i zvijezde prolazni, a oni tvore 'nebeski svod', izraz koji označava čvrstoću, stabilnost. Na kraju, međutim, Isus kaže što ne će propasti: 'Nebo će i zemlja uminuti, ali riječi moje ne, neće uminuti' – kazao je Papa. 

Sveti Otac protumačio je Isusove riječi i kazao da Gospodin utvrđuje razliku između pretposljednjih stvari koje prolaze i posljednjih stvari koje ostaju. 

– To je dragocjena poruka za nas, kao orijentacija u važnim životnim izborima. U što se isplati uložiti svoj život? U prolazno ili u Gospodinove riječi, koje ostaju zauvijek? Očito u njih. Ali, nije lako – kazao je papa Franjo.

Istaknuo je da nas privlače stvari koje podliježu našim osjetilima i koje nam daju trenutačno zadovoljstvo, dok Gospodinove riječi, iako lijepe, nadilaze ono trenutačno i traže strpljenje. Tu Isus poziva da ne gradimo život na pijesku. Jer kad se gradi kuća, duboko se kopa i postavljaju se čvrsti temelji. Vjerni je Isusov učenik, kako je istaknuo Papa, onaj koji temelji svoj život na stijeni, a stijena je Njegova Riječ. Potom je Sveti Otac zapitao što je središte, bit Riječi Božje? Kako piše sveti Pavao, 'Ljubav nikad ne prestaje'.

– Onaj tko čini dobro, ulaže za vječnost. Kad vidimo nekoga tko je velikodušan i uslužan, krotak, tko je strpljiv, nije zavidan, ne ogovara, ne hvali se, ne nadima se od oholosti, nije nepristojan, to je netko tko gradi Nebo na zemlji. Možda ne će biti vidljiv, ne će graditi karijeru, ali ono što čini, ne će biti izgubljeno. Jer dobro se nikad ne gubi, ostaje zauvijek – rekao je Papa.

Priupitao je u što mi ulažemo svoj život? Jesu li to prolazne stvari poput novca, uspjeha, izgleda, fizičkog blagostanja?

– Riječ Božja danas nas upozorava: ovaj je svijet prolazan. I ostat će samo ljubav. Temeljiti život na Riječi Božjoj nije bijeg od povijesti, već uranjanje u zemaljske stvarnosti kako bismo ih učvrstili, preobrazili ljubavlju, utisnuvši im znak vječnosti, Božji znak – istaknuo je Sveti Otac.

Papa Franjo kazao je da, prije nego što odlučimo, zamislimo da stojimo pred Isusom, kao na kraju života, pred Njim koji je ljubav. 

– Zamislimo se tamo, u Njegovoj prisutnosti, na pragu vječnosti, i donesimo odluku za danas. Možda ne će biti najlakša, najneposrednija, ali bit će dobra – zaključio je papa Franjo i zazvao Blaženu Djevicu Mariju da nam pomogne donositi životne odluke kao Ona, po ljubavi, po Bogu.

Nakon molitve Anđeoskog pozdravljenja Sveti je Otac, na Svjetski dan siromaha koji se ove nedjelje obilježava, kazao da, iako čovječanstvo napreduje, siromaha uvijek ima.

– Siromahe uvijek imate uza se. U siromahu je prisutan Krist, uvijek. Zahvalan sam za tolike inicijative diljem svijeta. Pozivam sve osobe dobre volje da se uključe u brigu za zajednički dom – poručio je.

Ove je nedjelje i Svjetski dan oboljelih od dijabetesa. Sveti Otac kazao je da moli za sve oboljele te je pozvao na molitvu za njega.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: