Papa Franjo susreo s s biskupom iz Mongolije

Papa Franjo susreo s s biskupom iz Mongolije

Osvrnuvši se na susret s Papom, biskup Marengo istaknuo je da je Sveti Otac veoma zainteresiran za stvarnost Crkve u Mongoliji i općenito mongolskoga naroda.

Autor
Laudato/D.T.
Fotograf
Radio Vatican
Objavljeno:
 
14.08.2020 11:03

 

Papa Franjo jučer je primio mons. Giorgija Marenga, Talijana, koji će se uskoro vratiti u Mongoliju nakon što ga je Papa imenovao apostolskim prefektom, prenosi Radio Vatikan.

Monsinjor Marengo rođen je u Cuneu, školovanje je započeo u svom rodnom kraju, u pokrajini Pijemont, završio ga u Rimu te u Mongoliji djeluje već 17 godina. U travnju ove godine Papa ga je imenovao apostolskim prefektom Ulaanbaatara, a 8. kolovoza zaređen je za biskupa.

Ako odredbe u svrhu sprječavanja pandemije koronavirusa to budu dopustile, mons. Marengo u rujnu će se vratiti u tu zemlju uz koju je snažno vezan, u kojoj je pastir malene katoličke zajednice koju čine misionari i redovnici, ali i skupina mongolskih vjernika. Svima će donijeti riječ pape Franje, s kojim je osobno razgovarao, uspostavljajući poseban odnos. Odsad će njegova zadaća biti da brojne vidike pastoralne službe, koji su Papi na srcu, ostvari u svom narodu, nastavljajući tkati mrežu duhovnih, građanskih i kulturalnih veza, koja je već pokrenuta.

Osvrnuvši se na susret s Papom, biskup Marengo istaknuo je da je Sveti Otac veoma zainteresiran za stvarnost Crkve u Mongoliji i općenito mongolskoga naroda. Naglasio je da nam je poznato kako su Papi na srcu sve stvarnosti Crkve, a posebno ondje gdje je ona u manjini, te je napomenuo da se u osobnom susretu poseban sklad uspostavlja upravo na ljudskoj i duhovnoj razini, a to, kako je rekao: »čini dobro i meni, ali i općenito Crkvi u Mongoliji«.

Budući da je katolička zajednica u Mongoliji malena, i u apsolutnoj manjini u odnosu na društvo, mons. Marengo istaknuo je blizinu kao najvažniji vidik svog djelovanja.

»Zato što je tako malena, ta zajednica treba osjetiti da joj je blizu onaj tko je pozvan voditi ju. To podrazumijeva: posjete zajednicama, zajednička slavlja, vrijeme posvećeno slušanju ljudi, njihovu životu, njihovim zbivanjima. Sve to valja obavljati zajedno s misionarima i misionarkama koji te zajednice animiraju. To je za mene prioritet. Osim toga, upravo zbog toga što je katolička zajednica tako malena, važno je također njegovati odnose s građanskim vlastima kako bi oni bili što pozitivniji«, napomenuo je biskup. Dodao je kako valja nastaviti suradnju i uzajamno pomaganje, koji već postoje, te da je potrebna i posebna pozornost za međureligijski dijalog, jer je Mongolija zemlja čija su vjerska uporišta ponajviše u budizmu i šamanizmu.

»Valja stoga nastaviti održavati bratske odnose s ljudima druge vjere. Dakle, važan je međureligijski dijalog, blizina prema siromašnima, malenima, onima koji trpe u društvu koje se brzo mijenja. Osim toga, važno je i temeljito poznavanje kulture,

odnosno pozornost prema povijesti i tradiciji te zemlje, prema identitetu toga naroda koji ima mnogo reći i dati ostatku ljudskoga roda, te duhovni vidik«, zaključio je biskup Marengo.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan