Papa Franjo susreo se s članovima CHARIS-a

Papa Franjo susreo se s članovima CHARIS-a

CHARIS je Međunarodna služba Katoličke karizmatske obnove koju je osnovala Sveta Stolica.

Autor
Laudato/J.B.
Fotograf
screenshot
Objavljeno:
 
05.11.2023 10:01

 

Papa Franjo jučer se susreo s članovima CHARIS-a, Međunarodne službe Katoličke karizmatske obnove koju je osnovala Sveta Stolica. Susret je održan pet godina nakon početka njezina djelovanja. Događaj naslovljen "Pozvani, preobraženi i poslani", organiziran u dvorani Pavla VI., bio je prilika da se utvrdi ono što je već doživljeno s pogledom upravljenim prema naprijed, a time i prema novim ciljevima uzimajući u obzir zadaću koju treba izvršiti u službi cijele Crkve. Ne zaboravljajući pri tom čovječanstvo koje danas proživljava tragediju novih ratova. Na kraju govora Papa je podsjetio da je na njegovu prvom susretu s CHARIS-om, 8. lipnja 2019., održan trenutak šutnje i molitve za mir na Bliskom istoku; stoga je ponovno potaknuo sve da i danas učine isto za mir u svijetu. Na susretu je bilo prisutno oko četiri tisuće ljudi.

Kako napreduje rad CHARIS-a?

Papa Franjo govor je započeo postavljajući brojna pitanja: ''Kako napreduje rad CHARIS-a? Kakvo je zdravstveno stanje Katoličke karizmatske obnove u svijetu? Raste li u crkvenoj zrelosti?'' Pri tom je istaknuo da je uloga CHARIS-a pokazati svim zajednicama Obnove put koji treba slijediti u zajedništvu.

''CHARIS je, da tako kažemo, 'prozor' u širok i raznolik svijet Katoličke karizmatske obnove. Ljudi koji tamo rade imaju izvanrednu priliku 'gledati' s tog prozora i gledati dalje, ići dalje od lokalnoga iskustva i upoznati bogatstvo onoga što Duh Sveti nadahnjuje posvuda, u kulturnim, društvenim i crkvenim vrlo različitim sredinama'', rekao je Papa.

Promicati karizme u Crkvi

Nakon što je primijetio da ljude nakon "prve objave" treba pratiti kako vatra koja je u njima zapaljena ne bi oslabila, papa Franjo je istaknuo dva vidika prisutna u Statutu CHARIS-a. Prvi je promicanje karizmatske dimenzije Crkve.

''Promicati, a ne kontrolirati karizme'', istaknuo je te dodao da u tomu valja slijediti Duha Svetoga, On je taj koji stvara sklad u toj velikoj raznolikosti.

Promicati duhovni rast

Drugi je vidik poticanje duhovnog rasta svakog krštenika.

''Ne smijemo uzeti zdravo za gotovo da smo, kada smo jednom primili krštenje u Duhu, već potpuno kršćani. Put do svetosti treba uvijek napredovati, u osobnom obraćenju, u velikodušnom darivanju sebe, Kristu i drugima, a ne samo s obzirom na 'duhovno blagostanje'", rekao je Papa.

Molitva za mir u svijetu

Rimski se biskup potom osvrnuo na tragediju koja je u tijeku na Bliskom istoku te podsjetio kako se prethodni susret s CHARIS-om, u lipnju 2019., podudarao s petom godišnjicom povijesnoga susreta u Vatikanskim vrtovima između tadašnjeg izraelskog predsjednika Shimona Peresa i palestinskoga Mahmuda Abbasa, uz prisutnost ekumenskog patrijarha Bartolomeja I.

''Braćo i sestre, rat uništava i sjećanje na korake učinjene prema miru. (...) rat uništava sve. Sve. Oduzima ljudskost. (…) Uništava mladost, ne zna reći ništa drugo nego uništavati. Molim vas, borimo se za mir. Nemojmo dopustiti da nam se otme to sjećanje na mir!'' istaknuo je Sveti Otac, izvijestio je Vatican News.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: