Papa Franjo: 'Susret s drugim također je susret s Kristom'

Papa Franjo: 'Susret s drugim također je susret s Kristom'

Misa povodom sedme obljetnice Papina pohoda Lampedusi.

Autor
Laudato/N.F./J.B.
Fotograf
screenshot
Objavljeno:
 
08.07.2020 12:51

 

Papa Franjo slavio je Svetu Misu u kapeli Doma svete Marte, povodom obljetnice posjeta Lampedusi, otoku između Tunisa i Italije.

- Želio bih ponoviti ono što sam rekao sudionicima sastanka 'Slobodni od straha' u veljači prošle godine: 'Susret s drugim također je susret s Kristom. Sam nam je to rekao. On je onaj koji kuca na naša vrata gladan, žedan, stranac, gol, bolestan, zatvoren, tražeći susret i pomoć' - rekao je Sveti Otac u svojoj homiliji.

Homiliju pape Franje prenosimo u cijelosti:

Draga braćo i sestre!

Pripjevni psalam današnjih čitanja poziva nas na neprestano traženje lica Gospodnjeg: 'Tražite Gospodina i njegovu snagu, tražite svagda njegovo lice!' (Ps 105). Ovo traženje sadrži temeljni stav u životu vjernika, koji podrazumijeva da je kraj čovjekovog postojanja susret s Bogom. Traženje Božjeg lica je jamstvo uspjeha našeg putovanja ovim svijetom. To je izlazak u pravu Obećanu zemlju, nebesku domovinu. Božje lice je naš cilj i naša zvijezda vodilja koja nam omogućuje da ne izgubimo put. Prorok Hošeau prvom čitanju (usp. 10,1-3.7-8.12), opisuje Izraelski narod u vremenu kad su bili izgubljeni narod, kada su zaboravili Obećanu zemlju i lutali pustinjom bezakonja.

Blagostanje i obilno bogatstvo odvratili su srca Izraelaca od Gospodina i ispunili ih lažju i nepravdom. To je grijeh na kojeg mi, današnji kršćani, nismo imuni. 'Kultura blagostanja, koja nas navodi da mislimo samo na sebe, čini nas neosjetljivima na vapaj drugih zbog kojeg živimo u mjehurićima od sapunice, koji su lijepi, ali nisu ništa. One su iluzija uzaludnog, privremenog, što dovodi do ravnodušnosti prema drugima, dovodi do globalizacije ravnodušnostio (propovijed naLampedusi, 8. srpnja 2013.).

Hošein apel i danas dopire do nas kao ponovni poziv na obraćenje, usmjeravanje pogleda prema Gospodinu kako bi prepoznali Njegovo lice. Prorok kaže: 'Sijte pravednost, požet ćete ljubav; krčite zemlje nove: vrijeme je da Gospodina tražite dok ne dođe i podaždi vam pravdom.' (10,12).

Traženje Božjeg lica motivirano je čežnjom za osobnim susretom s Gospodinom, s njegovom neizmjernom ljubavlju i spasonosnom snagom. Dvanaest apostola, o kojima nam govori današnje Evanđelje (usp. Mt 10,1-7), imali su milost fizički ga upoznati u Isusu Kristu, utjelovljenom Sinu Božjem. Zvao ih je po imenu, jednog po jednog, gledajući ih u oči; i oni su promatrali njegovo lice, slušali njegov glas, gledali njegova čuda. Osobni susret s Gospodinom, vrijeme milosti i spasenja, uključuje poslanje: 'Putem propovijedajte: Približilo se kraljevstvo nebesko!' (r.7).

Ovaj osobni susret s Isusom Kristom moguć je i za nas, učenike trećeg tisućljeća. Tražeći lice Gospodnje, možemo Ga prepoznati u licu siromašnih, bolesnih, napuštenih i stranaca koje Bog stavlja na naš put. I to vrijeme postaje za nas vrijeme milosti i spasenja, ulažući u isto poslanje koje je dano apostolima.

Danas se obilježava sedma godišnjica mog posjeta Lampedusi. U svjetlu Božje Riječi, želio bih ponoviti ono što sam rekao sudionicima sastanka 'Slobodni od straha' u veljači prošle godine: 'Susret s drugim također je susret s Kristom. Sam nam je to rekao. On je onaj koji kuca na naša vrata gladan, žedan, stranac, gol, bolestan, zatvoren, tražeći susret i pomoć. A ako još uvijek sumnjamo, evo njegove jasne riječi: Zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!' (Mt 25,40).

'Sve što god učiniste...' dobro ili zlo! Ovo je upozorenje danas od goruće aktualnosti. Svi bismo to trebali iskoristiti kao temeljnu točku svakodnevnog ispitivanja savjesti. Mislim na Libiju, logore, zlostavljanje i nasilje kojima su izloženi migranti, putovanja nade, spašavanje i odbacivanja.

'Sve štogodučiniste...meni učiniste'. Neka nam Djevica Marija, Solacium migrantium, (pomoćnica migranata) pomogne otkriti lice svoga Sina u braći i sestrama koji su prisiljeni pobjeći iz svoje zemlje zbog brojnih nepravdi kojima je ranjen naš svijet.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!