Papa Franjo: 'Svaki Božji poziv poticaj je Njegove ljubavi'

Papa Franjo: 'Svaki Božji poziv poticaj je Njegove ljubavi'

'Bog poziva na život, poziva na vjeru i na određeno životno stanje.'

Autor
Laudato
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
17.01.2021 16:04

 

Papa Franjo danas se prije molitve Anđeoskog pozdravljenja osvrnuo na današnje Evanđelje, koje nam donosi susret Isusa sa svojim prvim učenicima.

– Događaj se zbiva uz rijeku Jordan, dan nakon Isusova krštenja. Upravo će sam Ivan Krstitelj dvojici od njih pokazati Mesiju ovim riječima: 'Evo Jaganjca Božjega!' Pouzdajući se u Krstiteljevo svjedočanstvo, ova dvojica poći će za Isusom. Primijetivši ih, On im postavlja pitanje: 'Što tražite?', a oni mu odgovaraju: 'Učitelju, gdje stanuješ?'

Papa je spomenuo Isusov odgovor: 'Dođite i vidjet ćete', te je istaknuo da se ne radi o posjetnici, već o pozivu na susret. Ova dvojica slijede ga, i to poslijepodne zadržaše se s Njim.

– Nije teško zamisliti kako sjede i postavljaju pitanja i prije svega slušaju, osjećajući kako im srce sve više gori dok Učitelj govori. Primjećuju ljepotu riječi koje daju odgovore o onome čemu se najviše nadaju. I dok se uokolo spušta noć, odjednom otkrivaju da se iz njih širi svjetlo koje jedino Bog može darovati. Kad su otišli i vratili se svojoj braći, ta radost, to svjetlo prelijeva se iz njihovih srdaca poput nabujale rijeke. Jedan od dvojice, Andrija, reći će svom bratu Šimunu – kojeg će Isus nazvati Petrom: 'Našli smo Mesiju' – kazao je Papa.

Sveti Otac naglasio je kako je svaki Božji poziv poticaj Njegove ljubavi.

– Bog poziva na život, poziva na vjeru i na određeno životno stanje: 'Želim te ovdje'. Prvi Božji poziv je poziv na život, kojim postajemo osobe; to je pojedinačni poziv, jer Bog ne stvara serijski. Bog nas zatim poziva na vjeru i da budemo članovi Njegove obitelji, kao Božja djeca. Naposljetku, Bog poziva na osobit način života (životni stalež): darivati sebe putem braka, svećeništva ili posvećenog života (redovništva). To su različiti načini kako bismo ostvarili plan koji Bog ima sa svakim od nas, a koji je uvijek nacrt ljubavi. Najveća je radost svakoga vjernika odgovoriti na taj poziv, predati čitavog sebe na službu Bogu i braći – istaknuo je papa Franjo.

Istaknuo je moguće da Gospodinov poziv, koji nam može doći na tisuću načina: preko osoba, radosnih ili tužnih događaja, ponekad i odbijemo.

– Zato što nam to izgleda u suprotnosti s našim željama; ili iz straha, jer ga smatramo prezahtjevnim i neugodnim. No, Božji poziv je ljubav i na njega treba odgovoriti jedino s ljubavlju. Na početku je susret, dapače, susret s Isusom, koji nam govori o Ocu, koji nas upoznaje sa svojom ljubavlju. Stoga se i u nama spontano rađa želja da ju prenosimo osobama koje volimo: 'Sreo sam Ljubav', 'Pronašao sam smisao svog života'. Jednom riječju: 'Pronašao sam Boga' – kazao je Papa te je na kraju zaželio da Djevica Marija pomogne da svoj život pretvorimo u hvalospjev Bogu, kao odgovor na Njegov poziv i ponizno i radosno vršenje Njegove volje.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: