Papa Franjo: ''U odnosu s Pastirom ključne su ove tri riječi: slušati, poznavati i slijediti''

Papa Franjo: ''U odnosu s Pastirom ključne su ove tri riječi: slušati, poznavati i slijediti''

Prenosimo Papin nagovor uz molitvu Kraljice neba s Trga svetog Petra u Vatikanu.

Autor
Laudato/A.V.M./M.B.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
08.05.2022 12:10

Evanđelje današnje liturgije govori o vezi između Gospodina i svakoga od nas. Kako bi to objasnio, Isus koristi nježnu i lijepu sliku pastira koji je sa svojim ovcama. Objašnjava to trima riječima: ''Moje ovce'', kaže, ''slušaju moj glas, ja ih poznajem i one idu za mnom.'' Slušati, poznavati, slijediti. Razmatrajmo ove tri riječi.

Prije svega, ovce slušaju glas pastira. Inicijativa je uvijek od Gospodina; sve polazi od Njegove milosti: On je taj koji nas poziva na zajedništvo s Njim. No, to zajedništvo rađa se ako smo otvoreni za slušanje. Slušati znači biti raspoloživ, poučljiv, znači vrijeme posvetiti dijalogu. Danas smo preplavljeni riječima i žurbom, kao da stalno trebamo nešto govoriti ili činiti. Koliko napora treba kako bismo se uzajamno slušali; dopustiti da se drugi izrazi. U obitelji, u školi, na poslu, čak i u Crkvi. No, Gospodina prije svega treba slušati. On je Očeva Riječ, a kršćanin je sin slušanja, pozvan živjeti s Božjom Riječi nadohvat ruke. Zapitajmo se danas: jesmo li djeca slušanja, nalazimo li vremena za Božju Riječ, posvećujemo li prostora i pozornosti braći i sestrama? Tko zna druge slušati, sluša Gospodina, i obratno. I ima vrlo lijepo iskustvo, tj. da i sam Gospodin sluša: sluša nas kad molimo, kad mu se povjeravamo, kada ga zazivamo.

Slušati Isusa postaje tako put na kojem otkrivamo da nas On poznaje.

Evo druge riječi koja se tiče Dobrog Pastira: On poznaje svoje ovce. No, to ne znači da zna mnogo o nama: poznavati u biblijskom smislu znači ljubiti. Znači da nas Gospodin, dok nas iznutra čita, voli. Ako ga slušamo, otkrivamo to da nas Gospodin voli. Tako naš odnos s Njim ne će biti neosoban, hladan i prividan. Isus traži toplo prijateljstvo, povjerenje i prisnost. Želi nam darovati novu i čudesnu spoznaju: to da spoznamo da nas On oduvijek ljubi i da nismo nikada prepušteni sami sebi. Živeći s Dobrim Pastirom, doživljava se iskustvo o kojem govori psalam: ''Da mi je i dolinom smrti proći, zla se ne bojim, jer ti si sa mnom''. Osobito u trpljenju, poteškoćama, krizama: On nas podupire, prolazeći to s nama. I upravo u teškim situacijama možemo otkriti da nas Gospodin poznaje i ljubi.

Zapitajmo se: dopuštam li Gospodinu da me poznaje? Dajem li mu prostora u svom životu, donosim li mu ono što živim? I nakon što sam mnogo puta doživio Njegovu blizinu, suosjećanje i nježnost, kakvo mišljenje imam o Njemu? Zamišljam li ga još uvijek kao dalekog Boga, ravnodušnog na moje događaje, ili ga poznajem kao svojeg Dobrog Pastira koji me poznaje i ljubi?

Na kraju, treća riječ: ovce slušaju Njegov glas i otkrivaju da ih poznaje, te slijede svojega pastira. Tko slijedi Krista, što čini? Ide kamo i On, istim putem, u istome smjeru. Ide tražiti one izgubljene, zanima se za one daleko, uzima k srcu situacije onih koji trpe, znade zaplakati s onima koji plaču, pruža ruku bližnjemu, stavlja ga na svoja ramena. A ja? Prepuštam li se samo Isusovoj ljubavi ili prelazim na to da ga ljubim i nasljedujem? Sveta Djevica neka nam pomogne slušati Krista, nasljedovati ga, poznavati ga uvijek, sve više, i slijediti ga na Njegovu putu služenja.
 

Nakon molitve Kraljice neba papa Franjo istaknuo je kako je Nedjelja Dobrog Pastira i Svjetski dan molitve za zvanja na temu ''Pozvani graditi ljudsku obitelj''. 

– Na svim kontinentima kršćanske zajednice zazivaju od Gospodina dar zvanja za svećeništvo, posvećeni život, misije i brak. Ovo je dan u kojem se svi, kao krštenici, osjećamo pozvani slijediti Isusa, reći mu svoj 'da', nasljedovati ga, kako bismo otkrili radost davanja života, služenja Evanđelju s radošću i zanosom – kazao je Sveti Otac.

Također, još jednom podsjetio je na suze i patnje ukrajinskog naroda te pozvao vjernike da svaki dan mole krunicu za mir.

Kako je ove nedjelje i Majčin dan, Papa je čestitao svim majkama i zatražio pljesak za njih.

– S ljubavlju se spominjemo svojih majki, pljesak mamama, pa i onih koje više nisu s nama ovdje na zemlji, ali žive u našim srcima. Svim majkama ide naša molitva, naša ljubav, naša čestitka – rekao je na kraju papa Franjo.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan