Papa Franjo upozorio na 'globalizaciju ravnodušja' u društvu

Papa Franjo upozorio na 'globalizaciju ravnodušja' u društvu

U svom obraćanju volonterima i prijateljima talijanske 'Zaklade Farmaceutske banke' Sveti Otac istaknuo je potrebu 'globalizacije liječenja'.

Autor
Laudato/G.O.
Fotograf
Vatican news
Objavljeno:
 
20.09.2020 11:02

 

Papa Franjo u subotu je u Vatikanu primio oko 200 volonterā i prijateljā talijanske 'Zaklade Farmaceutske banke' povodom 20. obljetnice nastajanja Zaklade, izvijestila je IKA. Zaklada od 2000. godine organizira 'Dan sakupljanja lijekova za najsiromašnije', a Sveti Otac prigodom obraćanja istaknuo je kako je potrebno 'globalizirati liječenje' i pružiti svima mogućnost korištenja lijekova, kako bi se spasili mnogi životi.

 
– S etičkog stajališta, ako postoji mogućnost liječenja bolesti nekim lijekom, on bi trebao biti svima na raspolaganju; u suprotnom se stvara nepravda. Još uvijek previše ljudi, previše djece u svijetu umire zato što ne mogu imati lijek koji je u drugim područjima dostupan – naglasio je Papa.

Također je upozorio na opasnost 'globalizacije ravnodušja' koja je protivna 'globalizaciji liječenja'. Dodao je kako oni koji proizvode, posjeduju i rade na distribuciji lijekova trebaju snage usmjeriti na služenje drugima i blizinu.

– Nedavna pandemija potaknula je tešku gospodarsku krizu koja uzrokuje još veće siromaštvo, a posebno farmaceutsko siromaštvo. To je, nažalost, vrlo veliki nedostatak i može dovesti do isključivanja. Dok se pruža karitativna pomoć, valja također suzbijati farmaceutsko siromaštvo, i to posebno većom rasprostranjenošću novih cjepiva u svijetu. Ponavljam, bilo bi žalosno kad bi se u dijeljenju cjepiva prednost dala bogatijima, ili kad bi to cjepivo postalo vlasništvo neke nacije, i kad ne bi bilo za sve ljude – kazao je Sveti Otac.

Svoj govor papa Franjo zaključio je blagoslovom, podsjetivši sve okupljene da je Bog otac svih ljudi.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: