Papa Franjo uspostavio zakladu „Van Thuân“

Papa Franjo uspostavio zakladu „Van Thuân“

Na mjesto zaklada „Dobri Samarijanac“ i „Pravda i mir“.

Autor
Laudato/J.B.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
26.07.2023 18:21

 

U reskriptu koji je objavljen u utorak, 25. srpnja papa Franjo uspostavio je zakladu „Van Thuân“ na mjesto zaklada „Dobri Samarijanac“ i „Pravda i mir“.

Reskript Svetog Oca stupio je na snagu u utorak, 25. srpnja 2023., u skladu s kanonom 120, člankom 1 Zakonika kanonskog prava, pozivajući na ukidanje zaklada „Dobri Samarijanac“ i „Pravda i mir“, te na njihovo mjesto osnivanje zaklade „Van Thuân“, nazvan po vijetnamskom kardinalu koji je preminuo 2002. godine.

Od 1998. do svoje smrti kardinal François-Xavier Nguyễn Van Thuân bio je predsjednik tadašnjeg Papinskog vijeća za pravdu i mir. Nekoliko desetljeća prije bio je zatočen 13 godina u zatvorima u Vijetnamu. Upravo je u tijeku njegova kauza za proglašenje blaženim.

U dokumentu, odobrenom na audijenciji 3. srpnja 2023. s kardinalom Michaelom Czernyjem, prefektom Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja, Papa je također odredio da će, do izdavanja novih statuta, preostala baština zaklada „Dobri Samarijanac“ i „Pravda i mir“ prenijeti u novoosnovanu zakladu „Van Thuân“, izvijestio je Vatican News.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: