Papa Franjo vjernicima je uputio poruku povodom 94. misijskog dana

Papa Franjo vjernicima je uputio poruku povodom 94. misijskog dana

Nekoliko misionara i misionarki s novinarima je podijelilo svoja iskustva, uspjehe, ali i teškoće na koje nailaze u svojem misijskom poslanju

Autor
Laudato/A.H.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
16.10.2020 18:00

 

U Tiskovnom uredu Svete Stolice predstavljen je 94. misijski dan koji Crkva obilježava u nedjelju 18. listopada. Papa Franjo za tu je priliku vjernicima uputio poruku pod geslom: 'Evo me, mene pošalji', izvijestila je IKA.

To je prema Papinim riječima odgovor na Isusov poziv: 'Koga da pošaljem?' Na tiskovnoj konferenciji istaknuto je da su na taj izazov Crkva i čitav ljudski rod pozvani odgovoriti.

Tajnik za Kongregacije za evangelizaciju naroda, zambijski nadbiskup Protase Rugambwa te predsjednik Misijskih djela, biskup Giampietro Dal Toso i generalni tajnik papinskih djela za širenje vjere, o. Tadeusz J. Nowak predstavili su dokument novinarima.
Nekoliko misionara i misionarki s novinarima je podijelilo svoja iskustva, uspjehe, ali i teškoće na koje nailaze u svojem misijskom poslanju. Također, ove se godine u Europi i Americi smanjio broj biskupa i svećenika, dok se u Aziji i Africi njihov broj kao i broj misionara te trajnih đakona znatno povećao.

Djelatnost žena misionarki posebno je zapažena. Vrhovni poglavar Katoličke Crkve osvrnuo se na Papinu poruku te ujedno poziva na aktivno sudjelovanje u misijskoj evangelizaciji. Nadbiskup Rugambwa istaknuo je kako treba ići naprijed bez straha, a biskup Toso istaknuo je da je pomoć Papinskim misijskim djelima pristigla unatoč pandemiji tako da se moglo financirati 250 projekata u vrijednosti od 1 300 000 dolara te 473 000 eura.

Novac je prikupljen zahvaljujući milodarima iz raznih krajeva svijeta. Ograničen pristup crkvama prikazan je kao najveći problem s kojim su se crkvene zajednice suočile u prikupljanju milodara.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: