Papa Franjo: 'Znanost je odličan resurs za izgradnju mira'

Papa Franjo: 'Znanost je odličan resurs za izgradnju mira'

U videoporuci sudionicima međunarodne znanstvene konferencije u Teramu pod nazivom: 'Znanost za mir', papa Franjo pozvao je znanstvenike da dijele spoznaje u ime mira.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
06.07.2021 10:45

 

Obrativši se videoporukom sudionicima međunarodne znanstvene konferencije 'Znanost za mir', održane prošlih dana u talijanskome Teramu, papa Franjo istaknuo je da je znanost resurs za izgradnju mira te je pozvao članove znanstvene zajednice da budu učitelji novim generacijama mirotvoraca, prenosi Vatican News.

Naime, dvodnevna konferencija organizirana je u suradnji s Papinskom akademijom znanosti, a bila je prigoda u kojoj su pripadnici akademske i znanstvene zajednice mogli razmijeniti znanja i promovirati kulturu mira. Papa je pohvalio inicijativu poručivši da je ona veliki dar nade za čovječanstvo. Osim toga, napomenuo je i da postoji potreba da se ponovno pokrene znanstveno istraživanje kako bi se suočilo s izazovima suvremenog društva te je potaknuo znanstvenike da njihov rad bude na službu svima te da neprestano traže nove oblike suradnje.

Pozivajući se na encikliku 'Fratelli tutti', Papa je upozorio na rizik da se znanstveni napredak smatra jedinim mogućim pristupom za shvaćanje određenog vidika života, društva i svijeta.

– Nijedna znanstvena spoznaja ne bi trebala hoditi sama i smatrati se samodostatnom – istaknuo je Papa.

Zadaća je znanstvenika, prema Papinim riječima, svjedočiti kako je moguće uspostaviti novu društvenu povezanost zauzimajući se da znanstveno istraživanje bude bliže čitavoj zajednici, lokalnoj i međunarodnoj, te da je zajedno moguće prevladati svaki sukob.

Poruku je završio potičući sudionike da prate formaciju novih generacija poučavajući ih da se ne plaše napora koje zahtijeva istraživački rad.

– Razdoblje promjene traži nove apostole znanja, a vi ste, dragi znanstvenici, učitelji novim generacijama mirotvoraca – istaknuo je papa Franjo.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan