Papa: 'Iskorijeniti 'kulturu smrti' koju nosi svako zlostavljanje'

Papa: 'Iskorijeniti 'kulturu smrti' koju nosi svako zlostavljanje'

Papina poruka sudionicima skupa 'Promicati zaštitu djece u vrijeme bolesti COVID-19 i dalje'

Autor
Laudato/J.B.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
05.11.2021 09:55

 

Papa Franjo poslao je poruku sudionicima skupa koji se jučer održao u Rimu pod naslovom: 'Promicati zaštitu djece u vrijeme bolesti COVID-19 i dalje', a na kojemu su sudjelovali predstavnici Europskoga parlamenta, Talijanskoga parlamenta i poštanske policije. Zaštita maloljetnika – napisao je Papa – treba biti prioritet u odgojnom djelovanju Crkve. Mladi traže obnovu u odnosu na te rane.

'Obraćenje, formacija, prevencija', papa Franjo upućuje na sustavno djelovanje koje svi koji danas imaju odgojne odgovornosti i rade u sredinama s maloljetnicima – u Crkvi, društvu i obiteljima – trebaju ostvariti kako bi iskorijenili kulturu smrti koju nosi svaki oblik zlostavljanja: seksualno zlostavljanje, zloporaba savjesti i zloporaba moći.

– Neka zaštita maloljetnika bude sve konkretnije redovni prioritet u odgojnom djelovanju Crkve; neka bude promicanje otvorene, vjerodostojne i pouzdane službe, u odlučnoj suprotnosti s bilo kojim oblikom prevlasti, povrede intimnosti i sudioničke šutnje – poručio je papa Franjo sudionicima skupa.

Taj projekt označava još jedan korak na putu suradnje među crkvenim i laičkim udrugama u borbi protiv zla koje je još danas postoji i ustraje, kao što je zlostavljanje djece. Skup je rezultat dvogodišnjega slušanja, istraživanja i formacije, u okviru projekta 'Safe', talijanske inicijative koju sufinancira Europska unija, a ostvarene zahvaljujući iskustvu Zajednice 'Ivan XXIII.' koja se bavi nezaštićenom djecom i žrtvama zlostavljanja, u bliskoj suradnji sa psiholozima, pedagozima, socijalnim radnicima, odvjetnicima i akademicima.

– Riječ je o radu koji je započeo 'odozdo', kao izraz aktivnoga sudjelovanja Božjega naroda na putu osobnoga i zajedničkoga obraćenja – primijetio je Papa u poruci koju je potpisao 21. listopada, a koja je pročitana na početku konferencije.

Dodao je da je to put 'koji smo kao Crkva pozvani prijeći svi zajedno, potaknuti žalošću i stidom zato što nismo uvijek bili dobri čuvari, štiteći maloljetnike koji su nam povjeravani u našim odgojnim i društvenim aktivnostima.

Papa Franjo želi proces obraćenja koji pak hitno zahtijeva obnovljenu formaciju svih koji imaju odgojne odgovornosti i koji rade u sredinama s maloljetnicima, u Crkvi, u društvu, u obitelji. Samo će tako, sustavnim djelovanjem preventivnoga savezništva, biti moguće iskorijeniti kulturu smrti čiji je nositelj svaki oblik zlostavljanja: seksualno zlostavljanje, zloporaba savjesti, zloporaba moći.

– Ako je zlostavljanje čin izdaje povjerenja, koji one koji ga podnesu osuđuje na smrt i stvara duboke pukotine u kontekstu u kojemu se događa, prevencija treba biti trajan proces promicanja uvijek obnovljene i sigurne pouzdanosti prema životu i budućnosti, s kojom bi maloljetnici trebali računati. To je zadaća koja se odnosi na odrasle, koji su pozvani otkriti poziv 'majstora odgoja' i truditi se biti mu vjerni. To konkretno znači podupirati izražavanje talenata onih koje pratimo; poštovati njihovo vrijeme, slobodu i dostojanstvo; suprotstavljati se svim sredstvima napastima zavođenja i navođenja, koji samo prividno mogu olakšati odnose s mladim naraštajima – objasnio je Papa.

Upravo na mlade gleda papa Franjo, posebno na one uključene u taj projekt. Gleda ih – kako je napisao – s povjerenjem i nadom, jer upravo oni traže odlučnu obnovu pred ranama zlostavljanja utvrđenima kod njihovih vršnjaka.

– Oni su mladi apostoli mladih – istaknuo je Papa navodeći riječi Pavla VI.: 'Prinos mladih bit će dragocjen u prepoznavanju rizičnih stanja i u hrabrom pozivanju cijele zajednice na njezinu odgovornost u zaštiti maloljetnika, na preispitivanje načina uspostavljanja odnosa s malim naraštajima, kako bismo ih ponovno uvjerili u ljepotu susreta, razgovora, igre i sanjanja.

Papa Franjo stoga je ponovno uputio apel odraslima koji su sudjelovali na tom putu s mladima, štoviše, poželio im je da i dalje budu vjerodostojni, odnosno odgovorni u skrbi i dosljedni u svjedočenju. Da budu promicatelji i čuvari obnovljenoga odgojnog saveza među generacijama i među raznim kontekstima razvoja maloljetnika, sposobni poticati među njima generativnu i zaštitnu povezanost, posebno u ovom slojevitom vremenu pandemije, izvijestio je Vatican News.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: