Papa: 'Istinska ljubav prema Bogu nije izražena ako nismo u ljubavi prema bližnjemu'

Papa: 'Istinska ljubav prema Bogu nije izražena ako nismo u ljubavi prema bližnjemu'

Uoči prve nedjelje došašća Papa će Kardinalskom zboru pridružiti nove članove

Autor
Laudato
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
25.10.2020 12:49

 

Papa Franjo danas se prije molitve Angelusa osvrnuo na evanđeoski odlomak  (usp. Mt 22; 34 – 40), kada zakonoznanac pita Isusa koja je 'najveća zapovijed' (r. 36), odnosno glavna zapovijed cijeloga božanskog Zakona. Isus odgovara: 'Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svim umom svojim.' (r. 37). I odmah dodaje: 'Druga, ovoj slična: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga' (r. 39).

– Isusov odgovor zauzima i ujedinjuje dvije temeljne zapovijedi koje je Bog svom narodu dao po Mojsiju (usp. Dt 6; 5, Lev 19; 18). I tako prevladava zamku koja mu je postavljena 'da ga iskuša' (r. 35). Njegov ga sugovornik, naime, pokušava uvući u spor između stručnjaka Zakona o hijerarhiji propisa. No Isus uspostavlja dva temelja za vjernike svih vremena. Prva je da se moralni i vjerski život ne može svesti na tjeskobnu i prisilnu poslušnost, već kao načelo mora imati ljubav. Drugo je da ljubav mora težiti zajedno i nerazdvojno prema Bogu i bližnjemu. To je jedna od glavnih novosti Isusova učenja i čini da shvatimo da istinska ljubav prema Bogu nije izražena ako nismo u ljubavi prema bližnjemu; i na isti način, nije istinska ljubav prema bližnjemu ako ne crpi iz odnosa s Bogom – kazao je Sveti Otac.

Osvrnuvši se na Isusove riječi: 'O tim dvjema zapovijedima visi sav Zakon i Proroci' (r. 40), Papa naglašava kako svi propisi koje je Gospodin dao svom narodu moraju biti povezane s ljubavlju prema Bogu i bližnjemu.

– Zapravo, sve zapovijedi služe kako bi se aktualizirala i izrazila ta dvostruka nedjeljiva ljubav. Ljubav prema Bogu izražava se prije svega u molitvi, posebno u klanjanju. A ljubav prema bližnjemu, koja se naziva i bratska ljubav, sastoji se od bliskosti, slušanja, dijeljenja, brige za drugoga. Apostol Ivan piše: 'Tko ne ljubi brata svoga kojega vidi, ne može ljubiti Boga kojega ne vidi' (1 Iv 4; 20). U današnjem Evanđelju Isus nam još jednom pomaže da odemo do živog i izvirućeg izvora Ljubavi. Taj izvor je sam Bog, kojeg treba voljeti u zajedništvu koje ništa i nitko ne može prekinuti. Zajedništvo koje je dar koji svakog dana treba zazivati, ali i osobna zadaća kako naš život ne bi postao rob svjetovnih idola. A provjera našeg puta obraćenja i svetosti sadržana je u ljubavi prema bližnjemu. Sve dok postoji brat ili sestra kojima zatvorimo srce, još uvijek ćemo biti daleko od toga da budemo učenici kao što Isus od nas traži. Ali, Njegovo božansko milosrđe ne dopušta da se obeshrabrimo, već nas, naprotiv, poziva da svaki dan počnemo ponovno dosljedno živjeti Evanđelje – istaknuo je Papa, te zazvao zagovor Presvete Bogorodice da otvori srca kako bi prihvatili 'najveću zapovijed', dvostruku zapovijed ljubavi, koja sažima sav Božji zakon i o kojoj ovisi naše spasenje.

Nakon Angelusa Papa je kazao kako s posebnom zabrinutošću prati vijesti iz Nigerije o nedavnim nasilnim sukobima policije i nekih mladih demonstranata.

– Pomolimo se Gospodinu da se uvijek izbjegavaju svi oblici nasilja, u neprestanoj potrazi za društvenim skladom, promicanjem pravde i općeg dobra – istaknuo je. Pozdrave je uputio Rimljanima i hodočasnicima iz različitih zemalja, a na poseban je način pozdravio grupu 'Stanica evangelizacije' iz župe svetog Mihaela arkanđela u Rimu i mlade od Bezgrješne.

– Uoči prve nedjelje došašća imat ću Konzistorij za imenovanje novih kardinala, gdje ću Kardinalskom zboru pridružiti nove članove.  Molimo za nove kardinale kako bi potvrđujući njihovu pripadnost Kristu oni pomogli i meni. Svima želim ugodnu nedjelju. Molim vas, nemojte zaboraviti moliti za mene – zaključio je Papa.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: