Papa: 'Isus pokazuje da Bog nije ravnodušan'

Papa: 'Isus pokazuje da Bog nije ravnodušan'

Današnji nagovor pape Franje prenosimo u cijelosti.

Autor
Laudato
Fotograf
Screenshot
Objavljeno:
 
14.02.2021 12:05

 

Draga braćo i sestre, dobar dan!

Današnje Evanđelje donosi nam susret Isusa s čovjekom oboljelim od gube. Gubavce su smatrali nečistima i, prema propisima Zakona, trebali su stanovati izvan nastanjenog središta. Bili su isključeni iz svakog ljudskog, društvenog i vjerskog odnosa. Međutim, Isus dopušta da mu se taj čovjek približi, ganut je, čak i pruža ruku te ga dotiče. Tako On ostvaruje radosnu vijest koju naviješta: Bog je postao bliz našem životu, ima sućuti za ranjeno čovječanstvo i dolazi maknuti svaku prepreku koja nas priječi da živimo u zajedništvu s Njim, s drugima i sa samima sobom. U ovom događaju možemo uočiti dva prijestupa koja se objedinjuju: gubavca koji se približava Isusu i Isusa koji ga, potaknut suosjećanjem, dodiruje kako bi ga ozdravio.

Prvi je prijestup onaj gubavčev: unatoč propisima Zakona, on izlazi iz izolacije i dolazi k Isusu. Njegova se bolest smatrala Božjom kaznom, ali u Isusu on može vidjeti drukčije lice Božje: ne Boga koji kažnjava, nego Oca koji suosjeća i ljubi, koji nas oslobađa od grijeha i koji nas nikad ne isključuje iz svog milosrđa. Tako taj čovjek može izaći iz izolacije, jer u Isusu pronalazi Boga s kojim će moći podijeliti svoju bol. Isusovo ga držanje privlači, nuka ga da izađe iz samoga sebe te Njemu povjeri svoju bolnu priču.

Drugi je prijestup onaj Isusov: premda je Zakon zabranjivao dodirivati gubavce, On biva ganut, pruža ruku i dodiruje ga kako bi ga izliječio. Ne ostaje na riječima, već ga dodiruje. Dodirivati s ljubavlju znači uspostaviti odnos, ući u zajedništvo, uključiti se u život drugoga sve do dijeljenja čak i rana.

Ovim činom Isus pokazuje da Bog nije ravnodušan, ne drži se na 'udaljenosti i sigurnosti', dapače, približava se suosjećajući i dodiruje naš život kako bi ga ozdravio.

Braćo i sestre, i danas mnoga naša braća boluju od ove bolesti, ili od drugih bolesti, ili u uvjetima uz koje se vežu neke društvene predrasude. U nekim se slučajevima radi čak i o vjerskoj diskriminaciji. No, svakom se od nas može dogoditi da doživi rane, neuspjehe, boli, sebičnosti koje nas zatvaraju za Boga i druge. Unatoč svemu tomu, Isus nam naviješta da Bog nije neka ideja ili apstraktni nauk, već Onaj koji se zarazio našim ranjenim čovještvom i koji se ne boji doći u doticaj s našim ranama.

Kako bismo poštovali pravila dobroga glasa i društvenih običaja, mi često ušutkavamo bol ili nosimo maske da to prikrijemo. Kako bismo doveli u ravnotežu vlastitu sebičnost ili unutarnje zakone vlastitih strahova, ne ulazimo previše u tuđe patnje. Međutim, molimo Gospodina milost da možemo živjeti ova dva prijestupa iz Evanđelja: prijestup gubavca, kako bismo imali hrabrosti izaći iz vlastite izolacije i, umjesto da ostanemo u samosažaljenju ili oplakivanju vlastitih neuspjeha, radije pođimo Isusu takvi kakvi jesmo. A zatim Isusov prijestup: ljubav koja ide preko ustaljenih dogovora, koja nadilazi predrasude i strah da se umiješamo u život drugoga.

Neka nas u tom hodu prati Djevica Marija, koju ćemo sada zazvati prilikom molitve Angelusa.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: