Papa: 'Isus se prema nama ponaša kao prema prijateljima, i od nas traži da prebivamo u Njegovoj ljubavi'

Papa: 'Isus se prema nama ponaša kao prema prijateljima, i od nas traži da prebivamo u Njegovoj ljubavi'

Papa Franjo danas je prije molitve 'Kraljice neba' istaknuo kako nas Isus poziva da ostanemo u Njegovoj ljubavi.

– 'Ostati u Gospodinovoj ljubavi' vodi prema potpunoj radosti, a upravo se u življenju te radosti sastoji naš 'biti istinski svjedoci', jer radost je znak po kojem se kršćani razlikuju – rekao je Sveti Otac.

Autor
Laudato/F.P.
Fotograf
Info Migrants
Objavljeno:
 
09.05.2021 15:19

 

Isus se prema nama ponaša kao prema prijateljima, i od nas traži da prebivamo u Njegovoj ljubavi – istaknuo je papa Franjo danas prije molitve 'Kraljice neba' na Trgu svetoga Petra. Isus nam u Evanđelju današnje liturgije, nakon što je sebe usporedio s trsom, a nas s lozom, tumači što je plod koji donose oni koji ostaju u Njemu. Taj plod je ljubav (Iv 15,9-17) – rekao je Papa i primijetio – ponovno rabi ključni glagol 'ostati'. Poziva nas da ostanemo u Njegovoj ljubavi kako bi Njegova radost bila u nama, a naša radost potpuna, prenosi Vatican News.

Pitamo se: koja je to ljubav u kojoj Isus kaže da ostanemo kako bismo imali Njegovu radost? To je ljubav koja potječe od Oca, jer 'Bog je ljubav' – rekao je Sveti Otac i objasnio – poput rijeke teče u Sinu Isusu i kroz Njega dolazi do nas, Njegovih stvorenja. Naime, Isus kaže: 'Kao što je Otac ljubio mene, tako sam i ja ljubio vas'. Ljubav koju nam Isus daruje ista je ona kojom Otac Njega ljubi; čista, bezuvjetna i besplatna ljubav. Dajući nam ju, Isus se prema nama ponaša kao prema prijateljima, upoznajući nas s Ocem, i uključuje nas u samo svoje poslanje za život svijeta.

Kako se ostaje u toj ljubavi? Isus kaže: 'Budete li čuvali moje zapovijedi, ostat ćete u mojoj ljubavi' – rekao je papa Franjo i napomenuo – Isus je svoje zapovijedi sažeo u samo jednu: 'Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio!' Ljubiti kao Krist znači služiti braći, kao što je On učinio perući noge učenicima. To znači izići iz sebe, odreći se svojih ljudskih sigurnosti i udobnosti kako bismo se otvorili drugima, osobito najpotrebitijima. To znači biti na raspolaganju sa svime što jesmo i što imamo. To znači ljubiti ne riječima, nego djelima.

Ljubiti kao Krist znači reći 'ne' drugim 'ljubavima' koje nam svijet daje: ljubavi prema novcu, uspjehu i moći – rekao je Papa i nastavio – ti nas prijevarni putovi udaljavaju od Gospodinove ljubavi i vode nas prema tome da sve više postanemo sebični, narcisoidni i bahati. A bahatost vodi prema izopačenju ljubavi, zlostavljanju drugih i trpljenju osoba koje volimo. Mislim na bolesnu ljubav koja se pretvara u nasilje, i na mnoge žene koje su svakodnevno žrtve toga. To nije ljubav. Ljubiti kao što Gospodin nas ljubi znači cijeniti osobu pokraj nas i poštovati njezinu slobodu, ljubiti ju takvu kakva jest, besplatno. Konačno, Isus od nas traži da prebivamo u Njegovoj ljubavi; ne u svojim idejama, ne u 'obožavanju sebe', nego da napustimo želju za kontroliranjem i upravljanjem drugima te da imamo povjerenja i da se darujemo drugima.

Kamo vodi to 'ostati u Gospodinovoj ljubavi'? To nam je Isus rekao: 'da moja radost bude u vama i da vaša radost bude potpuna'. Radost koju Gospodin posjeduje, jer je u potpunom zajedništvu s Ocem, također toliko koliko smo s Njim sjedinjeni, želi biti u nama. Radost zbog spoznaje da nas Bog ljubi unatoč našim nevjerama tjera nas da se s vjerom suočimo s kušnjama života, potiče nas da prođemo kroz krize kako bismo izišli bolji. Upravo je u življenju te radosti naše istinsko svjedočanstvo, jer radost je znak po kojem se kršćani razlikuju. Neka nam Djevica Marija pomogne ostati u Isusovoj ljubavi i rasti u ljubavi prema svima, svjedočeći radost uskrsloga Gospodina – rekao je na kraju Sveti Otac.  

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: