Papa: 'Isus traži vjeru koja mijenja život, a ne površnu vjeru'

Papa: 'Isus traži vjeru koja mijenja život, a ne površnu vjeru'

Obraćenje je proces čišćenja moralnih naslaga, zato nikad nije bezbolno. Put obraćenja prolazi kroz trpljenje.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
27.09.2020 14:17

Evanđelje današnje liturgije dovodi u pitanje način življenja kršćanskog života koji se ne sastoji od snova ili lijepih težnji, nego konkretnih obveza, kako bismo se sve više otvorili Božjoj volji i ljubavi prema braći.

Obraćenje je proces čišćenja moralnih naslaga, zato nikad nije bezbolno. Put obraćenja prolazi kroz trpljenje. Nema svetosti bez odricanja i duhovne borbe – rekao je papa Franjo danas prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra.

Istaknuo je kako duhovni napredak podrazumijeva isposništvo i samoprijegor, koji malo-pomalo vode životu u miru i radosti blaženstava, piše Vatican News.

– Isus traži vjeru koja mijenja život, a ne površnu vjeru. Propovijedajući Božje kraljevstvo, Isus se suprotstavlja religioznosti koja ne uključuje ljudski život, ne preispituje savjest i njezinu odgovornost pred dobrom i zlom – rekao je Papa i podsjetio na prispodobu o dva sina koju nam danas daje za razmišljanje u odlomku iz Matejeva evanđelja.

Na Očev poziv da idu raditi u vinograd prvi sin nepromišljeno odgovara 'ne', no potom ode raditi u vinograd. Međutim, drugi sin koji odmah odgovara 'da', zapravo ne ide. 

– Poslušnost se ne sastoji u tome da kažemo 'da' ili 'ne', nego u djelovanju, u obrađivanju vinograda i u ostvarivanju Božjega kraljevstva. Tim jednostavnim primjerom Isus želi nadići religioznost shvaćenu samo kao vanjsku i uobičajenu praksu koja ne utječe na život i ponašanje ljudi – pojasnio je Sveti Otac.

Naglasio je kako vjera u Boga traži da svaki dan ponovno izabiremo dobro pred zlom, istinu ispred laži, ljubav prema bližnjemu pred sebičnošću.

– Tko se obrati i prihvati taj izbor, nakon što je griješio, primit će prvo mjesto u Božjem kraljevstvu, gdje je veća radost samo zbog jednog obraćenog grješnika, negoli zbog 99 pravednika. No obraćenje je proces čišćenja moralnih naslaga, zato nikad nije bezbolno. Put obraćenja prolazi kroz trpljenje. Nema svetosti bez odricanja i duhovne borbe –poručio je Papa.

Dodao je kako duhovni napredak podrazumijeva isposništvo i samoprijegor koji malo-pomalo vode životu u miru i radosti blaženstava. Evanđelje današnje liturgije dovodi u pitanje način življenja kršćanskog života koji se ne sastoji od snova ili lijepih težnji, nego konkretnih obveza, kako bismo se sve više otvorili Božjoj volji i ljubavi prema braći.

– Neka nam Presveta Djevica Marija pomogne da budemo poslušni djelovanju Duha Svetoga. On je taj koji mekša tvrdoću srca i sprema na pokajanje kako bismo zadobili život i spasenje koje nam je Isus obećao – zaključio je papa Franjo.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: