Papa: ''Isusova riječ nauk je koji dotiče i oblikuje život, mijenja ga, oslobađa od tame zla''

Papa: ''Isusova riječ nauk je koji dotiče i oblikuje život, mijenja ga, oslobađa od tame zla''

Pročitajte što je rekao papa Franjo prije molitve Angelusa.

Autor
Laudato
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
17.07.2022 12:14

 

Draga braćo i sestre, dobar vam dan!

Evanđelje ove nedjelje prikazuje nam jednu poznatu domaću situaciju s Martom i Marijom, dvjema sestrama koje ugošćuju Isusa u svom domu (usp. Lk 10,38-42). Marta se posvećuje pružanju dobrodošlice gostima, dok Marija sjeda do Isusovih nogu kako bi ga slušala. Tada se Marta obrati Učitelju i zamoli ga da kaže Mariji da joj pomogne. Martina se žalba ne čini neumjesnom; naprotiv, smatramo da je u pravu. No, Isus joj odgovara: ''Marta, Marta! Brineš se i uznemiruješ za mnogo, a jedno je potrebno. Marija je uistinu izabrala bolji dio, koji joj se neće oduzeti.'' (Lk 10,41-42). Iznenađujuć je ovaj odgovor. Ali, Isus mnogo puta mijenja naš način razmišljanja. Zapitajmo se zašto Gospodin, iako cijeni Martinu velikodušnu brigu, potvrđuje da je Marijin stav bolji.

Martina 'filozofija' izgleda ovako: najprije dužnost, a zatim zadovoljstvo. Dobrodošlica se, naime, ne sastoji od lijepih riječi, već zahtijeva da se pripremi štogod za jelo, da se učini sve što je potrebno kako bi se gost osjećao dobrodošlim. To Isus vrlo dobro zna. I zapravo prepoznaje Martinu predanost. Međutim, želi joj dati do znanja da postoji novi redoslijed prioriteta, drugačiji od onog koji je dotad slijedila. Marija je naslutila da postoji bolji dio kojemu treba ustupiti prvo mjesto. Sve ostalo dolazi kasnije, kao mlaz vode koji teče iz izvora. A koji je to bolji dio? To je slušanje Isusovih riječi. Evanđelje kaže: ''Marija sjede do nogu Gospodinovih i slušaše riječ njegovu'' (r. 39). Primijetimo: nije slušala stojeći, radeći druge stvari, nego je sjedila do Isusovih nogu, shvatila je da On nije gost kao drugi. Na prvi pogled se čini da je došao primiti, jer treba hranu i smještaj. U stvarnosti, Učitelj je došao da nam se daruje po svojoj riječi.

Isusova riječ nije apstraktna, to je nauk koji dotiče i oblikuje život, mijenja ga, oslobađa od tame zla, ulijeva radost koja ne prolazi: to je bolji dio. Zato mu Marija daje prednost: ona se zaustavlja i sluša. Ostalo će doći kasnije. To ne umanjuje vrijednost praktičnog služenja, ali ono ne smije prethoditi, nego proizlaziti iz slušanja Isusove riječi, mora biti potaknuto Njegovim Duhom. Inače se svodi na užurbanost oko obavljanja mnogih stvari, na čisti aktivizam.

Braćo i sestre, iskoristimo ovo vrijeme godišnjih odmora da zastanemo i poslušamo Isusa. Danas je sve teže pronaći slobodne trenutke za razmatranje. Mnogi ljudi imaju užurban tempo, iscrpljujuć. I ljetno razdoblje može biti dragocjeno da otvorimo Evanđelje i čitamo ga polagano, bez žurbe. Dopustimo da nas te stranice propituju. Zapitajmo se kako ide naš život, je li u skladu s onim što Isus govori. Osobito se zapitajmo: ''Kad započnem dan, bacam li se bezglavo na stvari koje moram obaviti ili najprije tražim nadahnuće u Riječi Božjoj?'' Ako ujutro iziđemo iz kuće držeći u mislima jednu Isusovu riječ, dan će nam biti obilježen tom riječi, koja ima moć usmjeravati naše postupke prema onomu što Gospodin želi.

Neka nas Djevica Marija nauči izabrati bolji dio, koji nam se nikad ne će oduzeti.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan