Papa izrazio zabrinutost zbog Crkve u Njemačkoj

Papa izrazio zabrinutost zbog Crkve u Njemačkoj

Papa Franjo podsjetio je na svoje pismo napisano njemačkim katolicima u lipnju 2019., u kojemu ih potiče da se usredotoče na evangelizaciju.

Autor
Laudato/M.D.
Fotograf
Katolički tjednik
Objavljeno:
 
13.10.2020 13:35

 

Umirovljeni biskup Fulde, mons. Heinz-Josef Algermissen, rekao je kako se Papa u razgovoru s njim nakon opće audijencije u srijedu dotaknuo i situacije u Njemačkoj, izvijestio je Katolički tjednik.

Naveo je kako je papa Franjo podsjetio na svoje pismo napisano njemačkim katolicima u lipnju 2019., u kojemu ih potiče da se usredotoče na evangelizaciju. Navodno se požalio kako je njegova poruka ignorirana.

Papa je pismo Hodočasničkom narodu Božjem u Njemačkoj uputio uslijed zabrinutosti Vatikana glede tzv. 'Sinodalnoga puta', kojega je poduzela Crkva u Njemačkoj, zajedno s kontroverznim Centralnim komitetom njemačkih katolika (ZdK), a na kojemu laici i biskupi raspravljaju o četiri glavne teme: načinu kako se vrši vlast u Crkvi; seksualnom moralu; svećeništvu i ulozi žena.

Vatikan je intervenirao nakon što su njemački biskupi rekli kako će proces završiti nizom 'obvezujućih' glasanja, presudivši da planovi 'nisu ekleziološki valjani'.

Novine Fuldaer Zeitung izvijestile su kako je Papa Algermissenu rekao da je 'Sinodalni put' odviše bio usredotočen na 'politička pitanja', kao što su položaj žena u Crkvi i svećenički celibat. Biskup je kazao kako ga je Sveti Otac 'vrlo jasno i izričito' pozvao da 'se pobrine da pismo bude zapamćeno'.

77-godišnji Algermissen istaknuo je kako ovo nije samo briga Vatikana, nego da su ga, gdje god bi otišao, uvijek pitali: 'Što se to događa u Njemačkoj?' Dodao je kako je u Rimu percepcija da put kojim ide njemačka Crkva 'deformira i iskrivljuje' Evanđelje, navodi CH.

Njegovi su komentari u suglasju s onima vatikanskog kardinala Kurta Kocha, koji je prošlog mjeseca rekao da je Papa 'u osobnim razgovorima' izrazio zabrinutost zbog Crkve u Njemačkoj.

U razgovoru za časopis Herder Korrespondenz, kard. Koch 22. rujna izjavio je kako vjeruje da Sveti Otac stoji iza nedavne intervencije vatikanske doktrinalne kongregacije u debati oko međusobnoga zajedništva između katolika i protestanata u Njemačkoj.

Naime, Kongregacija za nauk vjere 18. rujna pisala je predsjedniku Njemačke biskupske konferencije, limburškom biskupu Georgu Bätzingu, ističući da bi njihov prijedlog Zajedništva euharistijskoga blagovanja naštetio odnosima s Pravoslavnim Crkvama.

Bätzing je nakon privatne audijencije kod pape u lipnju inzistirao na tome kako Franjo 'cijeni' 'Sinodalni put'.

Drugi pak lider Crkve u Njemačkoj, nadbiskup Kölna, kardinal Rainer Maria Woelki, rekao je prošlog mjeseca da bi najgori ishod bio ako proces 'dovede do raskola i time njemačku Crkvu stavi izvan zajedništva sa sveopćom Crkvom'.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan