Papa: ''Kad otkrijemo pravo lice Oca, naša vjera sazrijeva''

Papa: ''Kad otkrijemo pravo lice Oca, naša vjera sazrijeva''

''Prisjetimo se svakodnevno obraćati Bogu kojeg nam Isus predstavlja u Evanđelju, Ocu ljubavi i suosjećanja.''

Autor
Laudato/M.B./K.P.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
04.02.2024 12:12

Prije molitve Angelusa na Trgu sv. Petra u Rimu papa Franjo osvrnuo se na Evanđelje iz današnje liturgije koje nam prikazuje Isusa u pokretu: upravo je završio propovijedanje, izlazi iz sinagoge i odlazi u kuću Šimuna Petra, gdje izlječuje njegovu plemenitu punicu od groznice. Zatim, predvečer, ponovno izlazi prema gradskim vratima, gdje susreće mnogo bolesnika i opsjednutih te ih iscjeljuje. Sljedećeg jutra rano ustaje, izlazi kako bi se povukao u molitvu, a potom se ponovno upućuje kroz Galileju.

''Zadržimo se na ovoj neprestanoj aktivnosti Isusa, koja nam govori nešto važno o Bogu i istodobno nas izaziva nekim pitanjima o našoj vjeri'', započeo je Sveti Otac svoj nagovor.

Isus koji susreće povrijeđenu ljudskost otkriva nam lik Oca. Moguće je da u nama još uvijek postoji ideja o Bogu koji je udaljen, hladan i ravnodušan prema našem život. Naprotiv, Evanđelje nam pokazuje da Isus, nakon što je poučavao u sinagogi, izlazi kako bi Riječ koju je propovijedao mogla dosegnuti, dodirnuti i iscijeliti ljude. Isus, djelujući tako, otkriva nam da Bog nije udaljen gospodar koji nam govori odozgo; naprotiv, On je Otac pun ljubavi koji nam prilazi, posjećuje naše domove, želi spasiti i osloboditi, iscijeliti od svakoga zla tijela i duše. Nakon ovog dinamičnog dana Isus se povlači u molitvu kako bi sve i svakoga ponio u srce Oca; molitva mu daje snagu da se ponovno vrati među braću, istaknuo je Papa.

''Ovaj neprestani Isusov hod u nama budi pitanja. Možemo se zapitati: jesmo li otkrili lik Božji kao Oca milosrđa ili vjerujemo i navješćujemo hladnog i udaljenog Boga? Čini li nas vjera zabrinutima zbog putovanja ili je ona intimna utjeha koja nas smiruje? Molimo li samo da osjetimo mir ili nas Riječ koju slušamo i propovijedamo izvodi, poput Isusa, u susret drugima, kako bismo širili Božju utjehu?'' potaknuo je Sveti Otac da se zapitamo.

Pogledajmo, dakle, Isusov put i prisjetimo se da je naša prva duhovna zadaća ova: napustiti Boga kojeg mislimo da poznajemo i svakodnevno se obraćati Bogu kojeg nam Isus predstavlja u Evanđelju, Ocu ljubavi i suosjećanja, naglasio je.

''I kad otkrijemo pravo lice Oca, naša vjera sazrijeva: više nismo 'kršćani samo u crkvi' ili 'u dnevnom boravku', već osjećamo poziv da postanemo nositelji nade i Božjeg ozdravljenja'', istaknuo je.

''Sveta Marijo, ženo na putu, pomozi nam da izađemo iz samih sebe kako bismo naviještali i svjedočili Gospodina'', zaključio je papa Franjo svoj nagovor prije molitve Anđeo Gospodnji. 

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: