Papa katolicima u Svetoj Zemlji: "Hvala vam jer se znate nadati protiv svake nade"

Papa katolicima u Svetoj Zemlji: "Hvala vam jer se znate nadati protiv svake nade"

U pismu upućenom vjernicima svih obreda i vjeroispovijesti koji se u Svetoj Zemlji pripremaju za proslavu Uskrsa, papa Franjo izražava blizinu, naklonost i ohrabrenje onima koji najviše pate zbog apsurdne drame rata. Poruku prenosimo u cijelosti. 

Autor
Laudato/N.M.
Fotograf
Daniel Ibáñez
Objavljeno:
 
28.03.2024 12:27

 

Draga braćo i sestre Svete Zemlje, 

već neko vrijeme mislim na vas i molim za vas svaki dan. Ali sada, uoči Uskrsa, koji je  za vas puno više ispunjen mukom, a manje uskrsnućem, osjećam potrebu pisati vam kako bih vam rekao da vas nosim u srcu. Blizu sam svima vama, u različitostima vaših obreda, dragi katolički vjernici razasuti diljem Svete Zemlje: osobito onima koji u ovim okolnostima najbolnije trpe besmislenu dramu rata; djeci kojoj je uskraćena budućnost; onima koji su u plaču i boli; onima koji osjećaju tjeskobu i izgubljenost.
Uskrs, srce naše vjere, još je značajniji za vas koji ga slavite na mjestima gdje je Gospodin živio, umro i uskrsnuo: povijesti spasenja i zemljopisa ne bi bilo bez zemlje koju nastanjujete stoljećima, gdje želite ostati i gdje vam je najbolje ostati. Hvala vam za vaše svjedočanstvo vjere, hvala za dobročinstvo koje postoji među vama, hvala jer se znate nadati protiv svake nade.

Želim da svatko od vas osjeti moju očinsku privrženost. Poznajem vaše patnje i borbe, osobito ovih posljednjih mjeseci. Zajedno s mojom blizinom, osjetite i naklonost svih katolika na svijetu! Gospodin Isus, život naš, kao milosrdni Samarijanac izlijeva ulje utjehe i vino nade na rane vašeg tijela i vaše duše.

Misleći na vas, prisjećam se svog hodočašća prije deset godina kada sam bio među vama; i činim svojima riječi koje je sveti Pavao VI., Petrov nasljednik koji je prvi hodočastio u Svetu Zemlju, uputio svim vjernicima prije pedeset godina: ''Nastavak stanja napetosti na Bliskom istoku, bez odlučnih koraka prema miru, predstavlja ozbiljnu i stalnu opasnost koja prijeti ne samo miru i sigurnosti ovih naroda, i miru cijelog svijeta, već i određenim vrijednostima koje su, iz raznih razloga, iznimno drage velikom broju čovječanstva'' (apostolska pobudnica ''Nobis in Animo'').

Draga braćo i sestre, kršćanska zajednica Svete Zemlje nije samo stoljećima bila čuvar mjesta spasenja, nego je neprestano svjedočila vlastitom patnjom otajstvo Gospodnje muke. I ona je svojom sposobnošću da ustane i krene naprijed navijestila i nastavlja naviještati da je Raspeti uskrsnuo, da se sa znakovima muke ukazao učenicima i uzašao na nebo, dovodeći naše napaćeno, ali otkupljeno čovječanstvo Ocu. U ovim mračnim vremenima, u kojima se čini da mrak Velikog petka pokriva vašu zemlju i premnoge dijelove svijeta unakažene beskorisnim ludilom rata, koji je uvijek i za sve krvavi poraz, vi ste baklje upaljene u noći; vi ste sjeme dobra u zemlji razdiranoj sukobima.

Za tebe i s tobom molim: Gospodine, Ti koji si mir naš (usp. Ef 2,14-22), Ti koji si mirotvorce proglasio blaženima (usp. Mt 5,9), oslobodi srce čovjekovo od mržnje, nasilja i osvete. Gledamo Te i slijedimo Te, koji praštaš, koji si krotka i ponizna Srca (usp. Mt 11,29). Neka nam nitko ne ukrade iz srca nadu da s Tobom ponovno ustanemo i uskrsnemo. Daj da se ne umorimo isticati dostojanstvo svakoga čovjeka, bez razlike u vjeri, etničkoj pripadnosti ili nacionalnosti, počevši od onih najosjetljivijih: od žena, staraca, do malenih i siromašnih.

Braćo, sestre, želim vam reći: niste sami i ne ćemo vas ostaviti same, nego ćemo ostati solidarni s vama molitvom i djelotvornom ljubavi, nadajući se da ćemo vam se uskoro moći vratiti kao hodočasnici, pogledati u oči i zagrliti vas, lomiti kruh bratstva i promatrati te mladice nade izrasle iz vašeg sjemena, koje je rasuto u boli i uzgojeno sa strpljenjem.

Znam da su vam bliski vaši pastiri, redovnici i redovnice: od srca im zahvaljujem za ono što su činili i nastavljaju činiti. Neka zlato jedinstva raste i svijetli, u posudi patnje, i s braćom i sestrama drugih kršćanskih vjeroispovijesti.
Blagoslivljam vas i zazivam na vas zaštitu Blažene Djevice Marije, Kćeri vaše zemlje. Ponovno pozivam sve kršćane svijeta da vam iskažu svoju konkretnu blizinu i da neumorno mole kako bi cijeli narod vaše drage zemlje napokon bio u miru.

Bratski,
Franjo
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: