Papa Kristove učenike opisuje: 'Toliko su različiti, ali pogledajte kako se vole!' 

Papa Kristove učenike opisuje: 'Toliko su različiti, ali pogledajte kako se vole!' 

Bog, iako jedan i jedini, nije samoća, već zajedništvo.

Autor
Laudato/N.F.
Fotograf
CNA/Daniel Ibanez
Objavljeno:
 
30.05.2021 12:40

Na svetkovinu Presvetog Trojstva papa Franjo s vjernicima na Trgu sv. Petra razmišljao je o tom otajstvu za kojeg je rekao da ga nalazimo skrivenog u riječima svetog Ivana koje sažimaju cijelu Objavu: 'Bog je ljubav' (1. Iv 4,8.16).

– Baš zato što je 'ljubav', Bog, iako jedan i jedini, nije samoća, već zajedništvo. Ljubav je u svojoj biti dar sebe, a u svojoj izvornoj i beskonačnoj stvarnosti Otac je taj koji se daruje rađajući Sina, koji se predaje Ocu, a njihova uzajamna ljubav jest Duh Sveti, veza njihova zajedništva – rekao je. 

Prema riječima Evanđelja, kad se Isus nakon uskrsnuća ukazao apostolima, poslao ih da evangeliziraju 'sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga' (Mt 28,19). 

– Stoga je misija Crkve i, u njoj, svih nas Kristovih učenika, osigurati da svaki muškarac i žena mogu biti 'uronjeni' u Božju ljubav i tako zadobiti spasenje, život vječni – naglasio je Papa. 

Nastavio je promišljati o 'otajstvu ljubavi i svjetlosti od koje potječemo i kojoj je usmjereno naše zemaljsko putovanje'. 

– Istodobno nas poziva da ojačamo zajedništvo s Bogom i s braćom, crpeći iz izvora Trojstvenog zajedništva. Sjetimo se posljednje velike Isusove molitve, upućene Ocu neposredno prije svoje muke: 'Da svi budu jedno kao što ti, Oče, u meni i ja u tebi, neka i oni u nama budu da svijet uzvjeruje da si me ti poslao.' (17,21). Ljepota Evanđelja zahtijeva da ga se živi i svjedoči u skladu između nas, nas koji smo toliko različiti – naglasio je Sveti Otac. 

Na kraju je zaključio kako se o Kristovim učenicima uvijek treba moći reći: 'Toliko su različiti, ali pogledajte kako se vole!' 

– I ne samo međusobno, već sve, dapače, posebno ljude koje na tom putu susreću kao 'strance', ranjene, zanemarene, prezrene. Živi znak Trojstvenog Boga jest međusobna ljubav i ljubav prema svima; dijeljenje radosti i patnji; ne raditi protiv drugih, već raditi jedni s drugima; hrabrost i poniznost tražiti i dati oprost; vrednovati različite karizme koje Duh dijeli za zajedničku izgradnju. Na taj način rastu crkvene zajednice koje evangeliziraju ne toliko riječima, već snagom Božje ljubavi  koja živi u nama po daru Duha Svetoga – zaključio je papa Franjo. 

Na sve okupljene zazvao je zagovor Presvete Djevice Marije, koja je 'u svojoj jednostavnosti i poniznosti, odraz ljepote Trojedinog Boga, jer je u punini primila Isusa u svoj život'. 

– Neka Ona podupre našu vjeru; neka nas učini klanjateljima Bogu i služiteljima naše braće – rekao je Papa. 

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: