Papa: 'Licemjerju treba reći 'ne' i prioritet dati osobnom odnosu s bolesnikom'

Papa: 'Licemjerju treba reći 'ne' i prioritet dati osobnom odnosu s bolesnikom'

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana bolesnika nadahnuta je evanđeoskim odlomkom u kojem Isus kritizira licemjerje onih koji govore, a ne čine.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
CNS/Paul Haring
Objavljeno:
 
14.01.2021 12:30

 

U poruci za 29. svjetski dan bolesnika, koja je danas objavljena, papa Franjo potaknuo je na ulaganje u zdravstvenu skrb, jer zdravlje je temeljno opće dobro. Trenutačna pandemija pokazala je nedostatke u zdravstvenim sustavima, te da starijim, slabim i ranjivim ljudima pristup zdravstvenoj skrbi nije uvijek osiguran na pravedan način.

29. svjetski dan bolesnika, koji se slavi 11. veljače 2021. godine, na spomen Blažene Djevice Marije Lurdske, milosna je prigoda da se posebna pažnja posveti bolesnicima i onima koji za njih skrbe, bilo u zdravstvenim ustanovama bilo u obiteljima i zajednicama. Posebno mislimo na one koji, diljem cijeloga svijeta, pate od posljedica pandemije koronavirusa.

– Svima, a posebno najsiromašnijima i marginaliziranima, izražavam svoju duhovnu blizinu i jamčim im brigu i ljubav Crkve – napisao je papa Franjo u ovogodišnjoj poruci za Svjetski dan bolesnika, koju prenosi Vatican news.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana bolesnika nadahnuta je evanđeoskim odlomkom u kojem Isus kritizira licemjerje onih koji govore, a ne čine (usp. Mt 23,1-12).

– Kad se vjera svede na praznu retoriku, bez uključivanja u život i potrebe drugih, tada stvarni život koji živimo nije dosljedan vjeri koju ispovijedamo. To je velika opasnost. Zato Isus koristi snažne riječi kako bi upozorio na opasnost pada u idolopoklonstvo samih sebe, i kaže: 'Jedan je učitelj vaš, a svi ste vi braća' – napomenuo je Sveti Otac.

Dodao je kako je kritika koju Isus upućuje onima koji 'govore, a ne čine' korisna uvijek i za sve, jer nitko od nas nije imun na zlo licemjera, a to je veoma veliko zlo koje nas sprječava da rastemo kao djeca jednoga Oca, pozvana živjeti sveopće bratstvo.

– Za suočavanje s bratom i sestrom u potrebi, Isus nudi model ponašanja koji je u potpunoj opreci s licemjerjem. Od nas traži da se zaustavimo i slušamo, uspostavimo izravan i osoban odnos s drugima, da osjetimo empatiju i suosjećanje te dopustimo da nas njihova patnja dirne do te mjere da u duhu služenja preuzmemo na sebe brigu o njima – poručio je.

Potom je primijetio kako bolest nameće pitanje smisla, koje se u vjeri upućuje Bogu. To je pitanje koje od nas traži da dademo novo značenje i učinimo zaokret u životu, iako na njega možda ne ćemo odmah naći odgovor.

– Naši nam prijatelji i rođaci ne mogu uvijek pomoći u tom mukotrpnom traženju. Biblijski lik Joba u tom je pogledu vrlo znakovit. Jobova supruga i prijatelji ne uspijevaju ga pratiti u njegovoj nesreći, štoviše, optužuju ga i samo još više povećavaju njegovu samoću i izgubljenost – napisao je Papa.

Pojasnio je kako je Job tonuo u stanje napuštenosti i neshvaćenosti. No, upravo kroz tu krajnju krhkost, odbacujući svako licemjerje i opredjeljujući se za put iskrenosti prema Bogu i drugima, njegov ustrajni vapaj dopire do Boga koji mu na kraju odgovara otvarajući mu novi obzor. Kaže mu da njegova patnja nije ni kazna ni stanje odvojenosti od Boga ili znak Božje ravnodušnosti. Tako su se iz ranjena i ozdravljena Jobova srca vinule one žive i dirljive riječi koje je uputio Gospodinu: 'Po čuvenju tek poznavah te dosad, ali sada te oči moje vidješe' (42,5).

– Bolest uvijek ima lice, i ne samo jedno; ima lice svakog bolesnika i bolesnice, pa i onih koji se osjećaju zanemareni, isključeni i žrtvama društvenih nepravdi koje im uskraćuju temeljna prava. Trenutačna pandemija razotkrila je koliko su naši zdravstveni sustavi neodgovarajući, a izišli su na vidjelo i nedostatci skrbi za bolesnike. Stariji, slabi i ranjivi ljudi nemaju uvijek pristup zdravstvenoj skrbi i nije im uvijek osigurana na pravedan način. To ovisi o političkim odlukama, načinu upravljanja sredstvima i zalaganju onih koji su na odgovornim položajima – napisao je papa Franjo.

Istaknuo je kako u odnosu s bolesnom osobom možemo naći neiscrpan izvor motivacije i snage u Kristovoj milosrdnoj ljubavi, kao što pokazuje tisućljetno svjedočenje muškaraca i žena koji su postigli svetost u služenju bolesnicima. 

– Draga braćo i sestre, zapovijed ljubavi koju je Isus dao svojim učenicima konkretno se ostvaruje i u odnosu s bolesnicima. Društvo je humanije što više zna skrbiti o svojim članovima koji su slabi i koji pate, te to zna činiti djelotvorno u duhu bratske ljubavi. Težimo tom cilju i činimo to tako da nitko ne ostane sam, isključen i napušten! Sve bolesnike, zdravstvene djelatnike i one koji se žrtvuju pomažući onima koji pate, povjeravam Mariji, Majci milosrđa i Zdravlju bolesnih. Neka nas ona iz Lurdske pećine i svojih nebrojenih svetišta diljem svijeta podupre u našoj vjeri i nadi, te nam pomogne bratskom ljubavlju skrbiti jedni o drugima – zaključio je papa Franjo.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: