Papa: 'Lijepo je njegovati jedinstvo obogaćeno različitostima'

Papa: 'Lijepo je njegovati jedinstvo obogaćeno različitostima'

Sveti Otac najavio da će svetog Ireneja Lionskog proglasiti crkvenim naučiteljem s naslovom: 'doctor unitatis'.

Autor
Laudato/J.B.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
08.10.2021 08:46

 

Papa Franjo primio je jučer u audijenciju sudionike Pravoslavno-katoličke mješovite radne skupine 'Sveti Irenej', najavivši da će svetog Ireneja Lionskog uskoro proglasiti crkvenim naučiteljem s naslovom 'doctor unitatis', izvijestila je IKA.

'Lijepo je njegovati jedinstvo obogaćeno različitostima, koje ne podliježe napasti homologizirajuće jednolikosti. Ovo potonje uvijek je loše, nije od dobrog duha', naglasio je papa Franjo na audijenciji u kojoj je primio članove Pravoslavno-katoličke mješovite radne skupine 'Sveti Irenej', koja se prvi put sastala u Rimu, na Institutu za ekumenske studije 'Angelicuma', na godišnjem radnom sastanku.

Skupina, osnovana 2004. godine, okuplja stručnjake iz različitih Crkava i različitih zemalja, koji žele zajedno moliti i proučavati jedinstvo.

Papa je istaknuo važnost susretanja kojemu je cilj razumjeti 'kako razlike prisutne u našim tradicijama, umjesto da potiču suprotstavljanja, mogu postati legitimne prilike za izražavanje zajedničke apostolske vjere'. Važno je, dodao je, zajedno tražiti načine na koje se različite tradicije mogu međusobno obogatiti, a da pritom ne gube svoj identitet.

Najavio je potom da će svetog Ireneja Lionskog proglasiti crkvenim naučiteljem s naslovom 'doctor unitatis', rekavši za njega da je bio veliki duhovni i teološki most između istočnih i zapadnih kršćana. Njegovo ime, Irenej, sadrži u sebi riječ 'mir'.

Znamo da Gospodinov mir nije mir 'o kojem se može pregovarati', plod dogovora u cilju zaštite interesa, već mir koji pomiruje, koji ponovno povezuje u jedinstvo. To je Isusov mir. 'Dragi prijatelji', poručio je Papa okupljenima, 'i vi uz Božju pomoć radite na rušenju zidova koji dijele i gradite mostove zajedništva.'

U nastavku se Papa osvrnuo na duboki odnos između primata i sinodalnosti.

'Kroz konstruktivno strpljenje u dijalogu, posebno s Pravoslavnim Crkvama, bolje razumijemo da primat i sinodalnost u Crkvi nisu dva međusobno suprotstavljena načela koja treba držati u ravnoteži, već dvije stvarnosti koje se međusobno oblikuju i uzajamno podupiru u službi zajedništva. Kao što primat pretpostavlja vršenje sinodalnosti, tako i sinodalnost uključuje vršenje primata', rekao je Papa.

U tom se smislu referirao na ono što je napisalo Međunarodno teološko povjerenstvo, objasnivši da se sinodalnost u Katoličkoj Crkvi, u širem smislu, može shvatiti kao artikulacija triju dimenzija: 'svi', 'neki' i 'jedna'. Naime, 'sinodalnost podrazumijeva ostvarivanje 'sensus fidei universitas fidelium' (svi), službu vođenja zbora biskupa, svaki sa svojim prezbiterijem (neki) i službu jedinstva biskupa i Pape (jedan)'.

U toj viziji, služba je primata svojstvena sinodalnoj dinamici, kao što su joj svojstveni i aspekt zajednice koji uključuje cijeli Božji narod i kolegijalna dimenzija koja se odnosi na vršenje biskupske službe. Zato se plodan pristup primatu u teološkim i ekumenskim dijalozima može temeljiti samo na promišljanju sinodalnosti: nema drugog puta.

Papa zato ponavlja svoje uvjerenje da će 'u jednoj sinodalnoj Crkvi i vršenje petrovskog prvenstva također moći biti bolje rasvijetljeno'. Uvjeren je da će sinodalni hod koji će za nekoliko dana započeti u svim katoličkim biskupijama biti prilika za produbljivanje tog važnog aspekta zajedno s drugim kršćanima.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: