Papa: ''Molitva je ključ koji otvara naša srca Gospodinu''

Papa: ''Molitva je ključ koji otvara naša srca Gospodinu''

Današnji nagovor pape Franje prenosimo u cijelosti.

Autor
Laudato/A.F.
Fotograf
screenshot
Objavljeno:
 
09.01.2022 12:15

 

Draga braćo i sestre, dobar dan!

Evanđelje današnje liturgije pokazuje nam prizor kojim započinje Isusov javni život: On, koji je Sin Božji i Mesija, odlazi na obale rijeke Jordana, gdje ga krsti Ivan Krstitelj. Nakon tridesetak godina života u skrovitosti, Isus ne dolazi s nekim čudom ili poučavati. On staje u red s grješnicima koji su trebali primiti krštenje od Ivana. Dijeli sudbinu nas grješnika, silazi k nama: ulazi u rijeku kao među ranjeno čovječanstvo, uranja u naše vode da ih izliječi. Ne diže se iznad nas, nego se spušta među nas.

Zaustavimo se na jednom važnom trenutku: kad Isus prima krštenje, tekst navodi da 'se molio' (Lk 3,21). Trebali bismo upravo o tome razmatrati: Isus moli. Ali, kako? Moli li On, koji je Gospodin, Sin Božji, kao mi? Da, Evanđelja to ponavljaju mnogo puta – Isus provodi mnogo vremena u molitvi: na početku svakog dana, često noću, prije donošenja važnih odluka... Njegova je molitva živi dijalog, prisan odnos s Ocem. Tako u današnjem Evanđelju možemo vidjeti 'dva kretanja' Isusova života: s jedne strane silazi prema nama, u vode Jordana; s druge strane, podiže pogled i srce moleći se Ocu.

To je velika lekcija za nas: svi smo uronjeni u životne probleme i u mnogim zamršenim situacijama pozvani smo suočiti se s tim teškim trenutcima i izborima koji nas vuku. Ali, ako ne želimo biti uvučeni u probleme i slomljeni pod njima, moramo se podići. A upravo to čini molitva, koja nije bijeg od problema, nije čarobni obred ili ponavljanje redaka naučenih napamet. Molitva je način da dopustimo Bogu da djeluje u nama, da shvatimo što nam želi priopćiti čak i u najtežim situacijama, da imamo snage ići naprijed. Molitva nam pomaže jer nas sjedinjuje s Bogom, otvara nas za susret s Njim. Da, molitva je ključ koji otvara naša srca Gospodinu. To je dijalog s Bogom, to je slušanje Njegove riječi, to je klanjanje: biti u tišini povjeravajući mu ono što živimo. A ponekad to znači i vapiti mu kao Job, naljutiti se na Njega.

Draga braćo i sestre, molitva – da se poslužimo lijepom slikom današnjeg Evanđelja – 'rastvara nebo' (usp. r. 21): daje kisik životu, pruža dah, čak i usred nevolja, i omogućava nam da sagledamo sve iz širega kuta. Iznad svega, omogućuje nam da doživimo isto iskustvo kao Isus na Jordanu: daje nam da se osjećamo kao djeca koju voli Otac. I nama, kad mu se molimo, Otac kaže, kao Isusu u Evanđelju: ''Ti si sin moj, Ljubljeni'' (usp. r. 22). To da smo Njegova djeca, započelo je na dan krštenja, koje nas je uronilo u Krista i učinilo da postanemo ljubljena djeca Očeva. Ne zaboravimo datum svog krštenja! A danas se zapitajmo: kakva je moja molitva? Molim li se iz navike, nevoljko, samo recitirajući formule? Ili gajim prisnost s Bogom, dijalog s Njim? Slušam li Njegovu riječ? Među mnogo toga što činimo, ne zanemarimo molitvu: posvetimo joj vrijeme, koristimo se kratkim zazivima koje ćemo često ponavljati, čitajmo Evanđelje svaki dan.

A sada uputimo svoje molitve Djevici Mariji koja se moli, te je svoj život učinila hvalospjevom Bogu.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: