Papa: ''Mudrost leži u brizi oko našeg unutarnjeg života i srca''

Papa: ''Mudrost leži u brizi oko našeg unutarnjeg života i srca''

''Mudrost znači ostaviti prostora za tišinu, kako bismo znali slušati sebe i druge. To znači znati odreći se malo vremena provedenog pred zaslonom telefona i gledati svjetlo u očima drugih ljudi, u svom srcu, u Božjem pogledu na nas'', rekao je Sveti Otac.

Autor
Laudato/K.P.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
12.11.2023 14:35

 

Prije molitve Angelusa na Trgu sv. Petra u Rimu papa Franjo osvrnuo se na Evanđelje današnje nedjelje koje govori o ludim i mudrim djevicama.

''Današnje nam Evanđelje stavlja pred oči prispodobu koja se tiče smisla života svih nas. To je prispodoba o deset djevica, pozvanih izići u susret zaručniku. U ovom se sastoji naš život: to je velika priprema za dan kada ćemo biti pozvani izići u susret Isusu! U toj prispodobi, međutim, od tih deset djevica, pet je mudrih, a pet ludih. Razmotrimo u čemu je ta mudrost, odnosno ludost. Mudrost života i ludost života'', započeo je svoj nagovor Sveti Otac.

''Sve su te djevojke tamo da dočekaju mladoženju, odnosno žele ga susresti, kao što i mi želimo sretno ispunjenje života: razlika između mudrosti i ludosti nije, dakle, u dobroj volji. Nije ni u točnosti kojom se dolazi na taj susret: sve su one, naime, tamo'', rekao je.

''Razlika između mudrih i ludih krije se u nečem sasvim drugom: u pripravi. U tekstu se kaže: mudre 'zajedno sa svjetiljkama uzeše u posudama ulja', ali nije tako i s ludima. Evo razlike: ulje. A koja je jedna od značajka ulja? Ta da se ne vidi: nalazi se u svjetiljci, nije upadljivo, ali bez njega svjetiljke ne svijetle'', naglasio je.

''Ako pogledamo sebe, vidjet ćemo da i nama u našemu životu prijeti ista opasnost: danas se mnogo pažnje pridaje vanjštini, važno je dobro se brinuti oko svog izgleda i ostaviti dobar dojam na druge'', objasnio je Papa.

''Ali, Isus kaže da je životna mudrost negdje drugdje: u brizi oko onoga što se ne vidi, ali je važnije, a to je posvećivati brigu svome srcu. Briga oko unutarnjeg života. To znači znati stati i slušati svoje srce kako bismo bdjeli nad svojim mislima i osjećajima. Koliko puta ne znamo što se dogodilo u našem srcu toga dana! Što se događa u srcu svakog od nas? Mudrost znači ostaviti prostora za tišinu, kako bismo znali slušati sebe i druge. To znači znati odreći se malo vremena provedenog pred zaslonom telefona i gledati svjetlo u očima drugih ljudi, u svom srcu, u Božjem pogledu na nas. To znači ne dati se zarobiti aktivizmom, nego posvetiti vrijeme Gospodinu, slušanju Njegove riječi'', napomenuo je papa Franjo.

''A Evanđelje nam daje pravi savjet kako ne zanemariti ulje unutarnjeg života, ulje duše. Govori nam da ga je važno pripremiti'', pojasnio je. 

''U ovoj prispodobi, naime, vidimo da djevice već imaju svjetiljke, ali moraju pripremiti ulje: moraju otići do prodavača, kupiti ga, uliti ga u svjetiljke. To vrijedi i u našem slučaju, u duhovnom životu nema improvizacija, to nije stvar jednog trenutka, nešto što se čini povremeno, ili jednom zasvagda; treba ga pripremati posvećujući mu malo vremena svaki dan, ustrajno i dosljedno, kao što se čini kod svake važne stvari'', rekao je Sveti Otac. 

Možemo se, dakle, zapitati: što pripremam u ovom trenutku života? U svojoj nutrini, što pripravljam? Možda pokušavam malo uštedjeti, razmišljam o kući ili novom automobilu, o konkretnim projektima… To su dobre stvari, nije to loše. Ali, razmišljam li i o tome da posvetim vrijeme brizi za srce, molitvi i služenju drugima, Gospodinu koji je cilj života? Ukratko, kako stojim s uljem moje duše? Neka se svaki od nas zapita ovo: kako stojim s uljem svoje duše? Hranim li ga i čuvam li ga dobro'', potaknuo je Papa da se zapitamo.

''Neka nam Majka Božja pomogne čuvati ulje unutarnjeg života'', zaključio je prije molitve Angelusa. 

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: