Papa na audijenciji: Koronavirus nije jedina bolest protiv koje se treba boriti

Papa na audijenciji: Koronavirus nije jedina bolest protiv koje se treba boriti

Pandemija je naglasila koliko smo svi ranjivi i međusobno povezani. Ako se ne budemo brinuli jedni o drugima, počevši od posljednjih, koji su najviše pogođeni, uključujući i stvoreno, ne možemo izliječiti svijet.

Autor
Laudato/N.F.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
12.08.2020 09:55

 

Papa Franjo današnju je opću audijenciju započeo zahvalivši posvećenost tolikog broja ljudi koji posljednjih mjeseci dokazuju ljudsku i kršćansku ljubav prema bližnjemu, posvećujući se bolesnima i riskirajući vlastito zdravlje. Međutim, napomenuo je kako koronavirus nije jedina bolest protiv koje se treba boriti, ali da je pandemija otkrila šire društvene patologije.

- Jedna od njih je iskrivljena slika osobe, pogled koji zanemaruje njezino dostojanstvo i njezin relacijski karakter. Ponekad na druge gledamo kao na predmete koje treba upotrijebiti i odbaciti. U stvarnosti, ovakav pogled zasljepljuje i potiče kulturu individualističkog i agresivnog odbacivanja, koje čovjeka pretvara u potrošačko dobro. Međutim, u svjetlu vjere, znamo da Bog promatra muškarca i ženu na drugi način. Stvorio nas je ne kao predmete, već kao osobe koje su voljene i sposobne voljeti, stvorene na njegovu sliku i priliku. Na taj način dao nam je jedinstveno dostojanstvo, pozvavši nas da živimo u zajedništvu s Njim, sa našim sestrama i braćom, poštivajući sve stvoreno. A u ovom zajedništvu Bog nam daje sposobnost rađanja i čuvanja života, obrađivanja i brige za zemlju - rekao je Papa.

Kao primjer individualističkog pogleda donio je ulomak iz Evanđelja u zahtjevu koji je Isusu uputili majka učenika Jakova i Ivana. Ona želi da njezini sinovi sjednu s desne i lijeve strane novog kralja. No Isus daje drugu vrstu vizije: služenje i davanje života za druge, i to odmah potvrđuje vraćanjem vida dvojici slijepaca čineći ih svojim učenicima.

- Stoga zamolimo Gospodina da nam daruje pažljivi pogled na našu braću i sestre, posebno one koji pate. Kao Isusovi učenici ne želimo biti ravnodušni ili individualisti. Želimo u svakoj osobi prepoznati ljudsko dostojanstvo bez obzira na njegovu rasu, jezik ili položaj - rekao je Sveti Otac.

Podsjetio je kako je Drugi vatikanski koncil naglasio neotuđivost ljudskog dostojanstva jer je stvoreno na sliku Božju. Ono je temelj cijelog društvenog života i određuje njegove djelotvorne principe. Prava nisu samo pojedinačna, već i društvena, narodni i nacionalni. Ljudsko biće je, u stvari, u svom osobnom dostojanstvu društveno biće, stvoreno na sliku Jednog i Trojedinog Boga.

- Ova obnovljena svijest o dostojanstvu svakog ljudskog bića ima ozbiljne društvene, ekonomske i političke posljedice. Gledati brata i sve stvoreno kao dar primljen iz Očeve ljubavi potiče pažnju, brigu i čuđenje. Stoga vjernik, razmišljajući bližnjega kao brata, a ne kao stranca, na njega gleda suosjećajno i s empatijom, a ne s prezirom ili neprijateljstvom. I promišljajući svijet u svjetlu vjere, on želi razvijati, uz pomoć milosti, svoju kreativnost i entuzijazam za rješavanje tragedija povijesti. Svoje sposobnosti shvaća i razvija kao odgovornosti koje proizlaze iz njegove vjere, kao Božje darove koji se trebaju staviti u službu čovječanstva i stvorenog - potaknuo je Papa.

Pozvao je da dok radimo na izliječenju virusa koji neizravno utječe na sve, vjera nas poziva da se ozbiljno i aktivno borimo protiv ravnodušnosti uslijed kršenja ljudskog dostojanstva. Vjera uvijek zahtijeva da dopustimo sebi da budemo izliječeni i obraćeni od našeg individualizma, bilo osobnog bilo kolektivnog.

- Neka Gospodin 'vrati naš vid' kako bi ponovno otkrili što znači biti članovima ljudske obitelji. I može li se ovaj pogled pretočiti u konkretno suosjećanje i poštovanja prema svakoj osobi, te brizi i očuvanju našeg zajedničkog doma - zaključio je papa Franjo.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan