Papa na audijenciji primio neobičan dar: misijsku kasicu u obliku sove

Papa na audijenciji primio neobičan dar: misijsku kasicu u obliku sove

Sove se u Svetom pismu spominju, između ostaloga, u vezi s pustoši, osamljenosti, ali i s brigom za mlade.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
12.11.2021 11:29

 

Biskup Reykjavika, mons. Dávid Bartimej Tencer, uručio je papi Franji na općoj audijenciji u srijedu 10. studenoga, neobičnu i zanimljivu misijsku kasicu u obliku sove koju je dizajnirao Ivan Sović, ravnatelj Papinskih misijskih djela (PMD) za pet nordijskih zemalja, piše katolički tjednik 'Nedjelja'.

Ovo je projekt PMD-a za pet nordijskih zemalja: Dansku, Finsku, Island, Norvešku i Švedsku, kojim se nastoji potaknuti vjernike na solidarnost s osamljenim ljudima, osobito djecom u potrebi.

– Nastojao sam napraviti jednu neobičnu i zanimljivu kasicu za 'Kindermissio' koja bi na prvu pozivala na promišljanje. Tražio sam nadahnuće u arktičkom krugu naših sjevernoeuropskih zemalja, inače okupljenih u jednu crkvenu konferenciju, pa sam se tako odlučio za snježnu sovu. Ne zbog toga što je moj nadimak 'Sova', nego jer mnoga djeca vole ove ptice te zato što sove nose značajnu simboliku i u Svetom pismu. Spominju se, između ostaloga, u vezi s pustoši, osamljenosti, ali i s brigom za mlade. To je osobito značajno u ovom vremenu pandemije, ali i inače u vremenu užurbanosti, kada među nama ima sve više osamljenih osoba kojima smo pozvani iskazivati sestrinsku i bratsku blizinu – rekao je ravnatelj Sović.

Dodao je da je njegov biskup Dávid Tencer imao priliku susresti Papu u Rimu, gdje mu je uručio jednu njihovu misijsku kasicu.

– Osobita mi je radost vidjeti kako je papa Franjo iskazao svoje zanimanje te je sa simpatijom poslušao biskupovo tumačenje ovog malenog simboličkog detalja. Kasice sada dijelimo djeci i mladima na Islandu, a nadam se da će se projekt uskoro proširiti i na ostale nordijske zemlje. Trenutačno razgovaram s Dancima, pa ćemo onda vidjeti i za ostale tri zemlje – zaključuje Sović svoj osvrt.

Podsjetimo, prije godinu dana, u studenom 2020., prefekt Kongregacije za evangelizaciju naroda, kard. Luis Antonio G. Tagle, imenovao je Ivana Sovića, teologa laika iz biskupije Reykjavik, podrijetlom iz Bosne i Hercegovine, ravnateljem Papinskih misijskih djela za pet nordijskih zemalja. On sa suprugom od 2017. živi i radi u Reykjaviku, gdje je također projekt-menadžer istoimene biskupije, odgovoran i za njezine financije.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: