Papa na blagdan Pedesetnice: ''Vratimo Duha Svetoga u središte Crkve''

Papa na blagdan Pedesetnice: ''Vratimo Duha Svetoga u središte Crkve''

''Duše Sveti, Duše Isusov i Očev, neiscrpni izvore sklada, Tebi predajemo svijet, Tebi posvećujemo Crkvu i svoja srca. Dođi, Duše Stvoritelju, sklade čovječanstva, obnovi lice zemlje.''

Autor
Laudato/N.M./K.P.
Fotograf
CNA/Daniel Ibanez
Objavljeno:
 
28.05.2023 10:37

''Danas nam Božja riječ pokazuje Duha Svetoga na djelu. Vidimo ga kako djeluje u tri trenutka: u svijetu koji je stvorio, u Crkvi i u našim srcima'', započeo je papa svoju homiliju.

''Prije svega u svijetu koji je stvorio, u stvorenome. Od početka djeluje Duh Sveti: 'Pošalješ li dah svoj, opet nastaju', molili smo u Psalmu (104,30). Zapravo, On je 'Creator Spiritus', Duh Stvoritelj: tako ga Crkva stoljećima zaziva. No, možemo se zapitati što Duh čini u stvaranju svijeta? Ako sve potječe od Oca, ako je sve stvoreno po Sinu, koja je specifična uloga Duha? Veliki crkveni otac, sveti Bazilije, napisao je: 'Ako pokušate oduzeti Duha od stvorenja, sve se stvari miješaju i njihov se život pojavljuje bez zakona, bez reda'. To je uloga Duha: On je taj koji, na početku i u svakom trenutku, čini da stvorene stvarnosti prelaze iz nereda u red, iz raspršenosti u koheziju, iz zbrke u sklad. On svijetu daje, jednom riječju, sklad; tako 'usmjerava tijek vremena i obnavlja lice zemlje'. Obnovlja zemlju, ali budite oprezni: ne mijenjajući stvarnost, nego usklađujući ju; To je Njegov način, jer On je sklad u sebi: 'Ipse harmonia est''', rekao je Sveti Otac.

''Danas u svijetu ima toliko razdora, toliko podjela. Svi smo mi povezani, a ipak smo odvojeni jedni od drugih, anestezirani ravnodušnošću i potlačeni usamljenošću. Toliko ratova, toliko sukoba: zlo koje čovjek može učiniti čini se nevjerojatnim! Ali, u stvarnosti, naše neprijateljstvo potiče duh podjela, đavao, čije ime zapravo znači 'razdjelnik'. Da bi prethodio i nadmašio naše zlo, naše raspadanje, postoji zao duh koji 'zavodi svu zemlju'. Uživa u antagonizmima, nepravdama, klevetama. I, suočeni sa zlom nesloge, naši napori da izgradimo sklad nisu dovoljni. Evo, dakle, Gospodin na vrhuncu svoje Pashe, na vrhuncu spasenja, izlijeva svoga dobroga Duha, Duha Svetoga, na stvoreni svijet koji se suprotstavlja duhu podjele jer je sklad, Duh jedinstva, Onaj koji donosi mir. Zazivajmo ga svaki dan na naš svijet!'' posebno je naglasio Papa.

''Kao i u stvaranju, vidimo ga na djelu u Crkvi, počevši od dana Pedesetnice. Međutim, napominjemo da Duh ne pokreće Crkvu dajući upute i norme zajednici, nego silazeći na svakog apostola: svaki od njih prima posebne milosti i različite karizme. Sva ta brojnost različitih darova mogla bi dovesti do zabune, ali Duh, kao i u stvaranju, voli stvarati sklad upravo polazeći od brojnosti. Njegov sklad nije nametnuti i odobreni poredak, ne; u Crkvi postoji poredak 'organiziran prema raznolikostima darova Duha'. Doista, na Pedesetnicu Duh Sveti silazi u mnogim ognjenim jezicima: On svakomu daje sposobnost da govori drugim jezicima i čuje vlastiti jezik kojim govore drugi. Dakle, ne stvara jezik koji je isti za sve, ne briše razlike, kulture, nego sve usklađuje bez homogeniziranja, bez standardiziranja. Ostanimo na ovom aspektu, na Duhu koji ne polazi od strukturiranog projekta, kao što bismo mi učinili, što se često gubi u našim programima; ne, On počinje davanjem besplatnih i preobilnih darova. Zapravo, na Pedesetnicu, tekst naglašava, 'svi bijahu ispunjeni Duhom Svetim''', rekao je papa Franjo.

''Svi ispunjeni, tako počinje život Crkve: ne iz preciznog i artikuliranog plana, nego iz iskustva iste ljubavi Božje. Duh na taj način stvara sklad, poziva nas da osjetimo divljenje  Njegovoj ljubavi i Njegovim darovima prisutnim u drugima. Kao što nam je rekao sveti Pavao: 'Različite su karizme, ali samo je jedan Duh [...] Svi smo, doista, kršteni jednim Duhom u jedno tijelo'. Gledajući svakoga brata i sestru u vjeri kao dio istog Tijela kojem pripadam: to je skladni pogled Duha, to je put koji nam pokazuje!'' istaknuo je.

''A Sinoda koja je u tijeku jest i mora biti putovanje u skladu s Duhom: ne parlament koji izglasava zakone i potrebe prema rasporedu svijeta, ne prilika da idemo kamo vjetar puše, već prilika da budemo poslušni Duhu. Jer, u moru povijesti Crkva plovi samo s Njim, koji je 'duša Crkve', srce sinodalnosti, pokretač evangelizacije. Bez Njega Crkva je inertna, vjera je samo nauk, moral samo dužnost, dušobrižništvo samo posao. Kod Njega je pak vjera život. Ljubav nas Gospodinova pobjeđuje i nada se ponovno rađa. Vratimo Duha Svetoga u središte Crkve, inače naše srce ne će gorjeti ljubavlju prema Isusu, nego prema nama samima. Stavimo Duha na početak i u središte sinodalnih djela. Jer 'Njega Crkva danas nadasve treba! Zato mu svaki dan govorimo: 'Dođi!'' I koračamo zajedno, jer Duh, kao na Pedesetnicu, voli silaziti dok su 'svi zajedno'. Da, jer da bi se pokazao svijetu, izabrao je trenutak i mjesto gdje su svi bili zajedno. Narod Božji, da bi bio ispunjen Duhom, mora hodati zajedno, načiniti sinodu. Tako se u Crkvi obnavlja sklad: hod zajedno s Duhom u središtu. Gradimo sklad u Crkvi!'' naglasio je Sveti Otac.

''Konačno, Duh donosi sklad u naša srca. Vidimo to u Evanđelju, gdje Isus na uskrsnu večer, gdje dahne u učenike i kaže: 'Primite Duha Svetoga'. Daje ga s točno određenom svrhom: za opraštanje grijeha, odnosno za pomirenje duša, za usklađivanje rastrganih srdaca razdraženih zlom, slomljenih ranama, rastrojenih krivnjama. Samo Duh uspostavlja sklad u srcu, jer On je taj koji stvara 'prisnost s Bogom'. Ako želimo sklad, tražimo Njega, a ne svjetovne poopunjenosti. Zazivajmo Duha Svetoga svaki dan, započnimo svaki dan molitvom Njemu, budimo mu poslušni!'' istaknuo je.

''I danas, na Njegov blagdan, upitajmo se: jesam li poslušan skladu Duha? Ili slijedim svoje planove, svoje ideje ne dajući se oblikovati, ne dopuštajući da me On promijeni? Jesam li brz za osudu, upiranje prstom i lupanje vratima drugima u lice, smatrajući se žrtvom svih i svačega? Ili prihvaćam Njegovu skladnu stvaralačku snagu, 'milost cjeline' koju nadahnjuje, Njegov oprost koji daje mir? A ja sa svoje strane: opraštam li, promičem li pomirenje i stvaram li zajedništvo? Ako je svijet podijeljen, ako se Crkva polarizira, ako je srce rascjepkano, ne gubimo vrijeme kritizirajući druge i ljuteći se na sebe, nego zazovimo Duha'', rekao je Papa.

''Duše Sveti, Duše Isusov i Očev, neiscrpni izvore sklada, Tebi predajemo svijet, Tebi posvećujemo Crkvu i svoja srca. Dođi, Duše Stvoritelju, sklade čovječanstva, obnovi lice zemlje! Dođi, dare nad svim darova, sklade Crkve, učini nas sjedinjenima u Tebi. Dođi, Duše oprosta, sklada srca, preobrazi nas po Mariji kako samo Ti znaš'', zaključio je Sveti Otac svoju propovijed na blagdan Pedesetnice.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: