Papa najavio da piše drugi dio enciklike Laudato si'

Papa najavio da piše drugi dio enciklike Laudato si'

Kako je najavio, drugi dio bit će nadopunjen osvrtom na aktualne probleme u svijetu. 

Autor
Radio Vatican/Laudato/D.T.
Fotograf
vatican.va
Objavljeno:
 
21.08.2023 16:14

 

Papa Franjo susreo se u Vatikanu s izaslanstvom odvjetnika iz zemalja članica Vijeća Europe, te tom prigodom najavio da piše drugi dio enciklike Laudato si'.  Osudio je tendenciju traženja sve više individualnih prava. Bez traganja za istinom o čovjeku prema Božjem naumu, rekao je, svatko postaje mjerilo samoga sebe.

Stalna je zabrinutost pape Franje za Ukrajinu. Nakon više puta ponovljenih apela tijekom nedjeljnih nagovora, audijencija i kateheza srijedom, i danas je prijepodne, susrevši se u biblioteci Apostolske palače sa skupinom odvjetnika iz zemalja članica Vijeća Europe, koje su 11. lipnja 2022. u Beču potpisale zajednički apel, Papa ponovno sa zabrinutošću osudio taj – kako je rekao – besmisleni rat.

 

Vladavina prava i neovisnost pravosuđa

Osvrćući se na aktualni europski kontekst, Sveti je Otac istaknuo ono što je navedeno u Apelu iz Beča, tekstu koji potiče države članice da se zauzmu u korist vladavine prava i neovisnosti pravosuđa. Vladavina prava ne može nikada biti predmet ni najmanje iznimke, pa ni u vremenu krize. Vrijeme društvene, gospodarske, identitetske i krize sigurnosti izazov su za zapadne demokracije da djelotvorno odgovore, ostajući pritom uvijek vjerne svojim načelima – istaknuo je te dodao da je opasnost je, naime, u tomu da strah od nemira i nasilja te potreba za učinkovitim reagiranjem na izvanredne situacije dovedu do iskušenja da se vladavina prava barem privremeno ograniči u potrazi za lakim i brzim rješenjima.  

 

Rad na drugom dijelu enciklike Laudato si'

Govoreći izvan unaprijed predviđenoga teksta, rimski je biskup najavio da piše drugi dio enciklike Laudato si', kako bi ju nadopunio osvrtom na aktualne probleme. Potaknuo je pritom prisutne da se zauzmu za regulatorni okvir u korist zaštite okoliša.

 

Dostojanstvo osobe nalazi se u njezinim transcendentnim korijenima

Papa Franjo potom je upozorio na današnju tendenciju traženja sve više individualnih prava ne uzimajući u obzir činjenicu da je svako ljudsko biće povezano s društvenim kontekstom u kojemu su njegova prava i dužnosti povezani s pravima i dužnostima drugih i s općim dobrom samoga društva. Ljudsku osobu valja staviti u središte, a ne na milost i nemilost mode i moći trenutka. Temelj dostojanstva ljudske osobe – objasnio je – nalazi se u njezinim transcendentnim korijenima, koji zabranjuju svako njegovo kršenje.

Sve se više širi pogrješno shvaćanje ljudske naravi i ljudske osobe, shvaćanje koje slabi samu njezinu zaštitu i postupno otvara za teške zloporabe pod krinkom dobra.

Ponovno napominjući ono što je rekao u govoru održanom u Europskom parlamentu u Strasbourgu 25. studenog 2014., rimski je biskup podsjetio da Europa koja više nije sposobna otvoriti se transcendentnoj dimenziji života, Europa je kojoj prijeti polagani gubitak vlastite duše.

Bez tog traženja istine o čovjeku, prema Božjem naumu, svatko postaje mjerilo samoga sebe i svojega djelovanja.

 

Vladavina prava je u službi osobe

Doista – nastavio je – pogrješno razumijevanje pojma ljudskih prava i njihova paradoksalna zloporaba mogli bi dovesti narode do ''anđeoskih purizama, do totalitarizama relativnoga, do protupovijesnih fundamentalizama, etičnosti bez dobrote, do intelektualizma bez mudrosti'', gdje bi vladavina prava bila jedino u službi  ljudske osobe koja je patvorena i manipulirana u skladu s gospodarskim i ideološkim interesima.

Vladavina prava je u službi ljudske osobe i teži zaštiti njezina dostojanstva, a to ne dopušta nikakve iznimke.

Sveti je Otac također potaknuo na zaštitu profesionalne tajne odvjetnikā, koja je u nekim zemljama članicama povrijeđena, kako je istaknuto u Apelu iz Beča. Prijeko je potrebno da se u našim društvima očuvaju prostori povjerenja u kojima se ljudi mogu izraziti i odložiti svoje breme – istaknuo je papa Franjo.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: