Papa nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja: apel za Šri Lanku, Ukrajina, putovanje u Kanadu

Papa nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja: apel za Šri Lanku, Ukrajina, putovanje u Kanadu

''Kako je moguće ne shvatiti da rat stvara samo razaranje i smrt, otuđujući narode te ubijajući istinu i dijalog?''

Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
17.07.2022 16:10

 

Nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja papa Franjo spomenuo se jučerašnje beatifikacije u Ellwangenu, u Njemačkoj, svećenika Družbe Isusove koji je živio u drugoj polovici XVII. stoljeća.

''Neumorni navjestitelj Evanđelja. Neka nam primjer i zagovor tog svećenika pomogne osjetiti radost naviještanja Evanđelja našoj braći'', rekao je Papa.

Ponovno je izrazio blizinu šrilankanskom narodu te potaknuo sve strane da se zauzmu za mirno rješenje sadašnje krize, posebno za dobro najsiromašnijih i u poštovanju prava svih građana.

''Pridružujem se vjerskim poglavarima moleći sve da se suzdrže od svih oblika nasilja i da pokrenu proces dijaloga za opće dobro'', nadodao je.

Izrazio je blizinu i ukrajinskom narodu, koji, kako je rekao, svaki dan pogađa kiša projektila.

''Kako je moguće ne shvatiti da rat stvara samo razaranje i smrt, otuđujući narode te ubijajući istinu i dijalog? Molim i nadam se da će se svi međunarodni akteri doista zauzeti kako bi se nastavili pregovori, a ne kako bi podupirali besmisao rata'', istaknuo je Papa.
Podsjećajući da će sljedeće nedjelje otputovati u Kanadu, papa Franjo obratio se svim njezinim stanovnicima, napominjući da dolazi u njihovu zemlju prije svega u Isusovo ime, kako bi se susreo i zagrlio domorodačke narode.

''Nažalost, u Kanadi su mnogi kršćani, uključujući neke članove vjerskih ustanova, pridonijeli politici kulturne asimilacije koja je u prošlosti na razne načine nanijela veliku štetu domorodačkim zajednicama'', kazao je spominjući se nedavnoga susreta u Vatikanu s predstavnicima starosjedilačkih naroda kojima je izrazio žalost i solidarnost za zlo koje su pretrpjeli.

Rekao je da će njegovo putovanje u Kanadu biti pokorničko hodočašće, u nadi da će pridonijeti započetom putu ozdravljenja i pomirenja, izvijestio je Vatican News.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan