Papa: ''Naučimo se svakoga dana govoriti 'Gospodine daj mi svoj mir, daj mi Duha Svetoga'''

Papa: ''Naučimo se svakoga dana govoriti 'Gospodine daj mi svoj mir, daj mi Duha Svetoga'''

Duh Sveti podsjeća nas da su pored nas braća i sestre, a ne prepreke i protivnici. Duh Sveti je taj koji nam daje snagu oprostiti, nanovo započeti, iznova krenuti.

Autor
A.V.M/Laudato/K.P.
Objavljeno:
 
22.05.2022 13:13

– U Evanđelju današnje liturgije, Isus, pozdravljajući se sa svojim učenicima tijekom posljednje večere, izgovara nešto poput oporuke: ''Mir vam ostavljam''. Odmah zatim nadodaje: ''Mir vam svoj dajem''. Zastanimo kod ovih dviju rečenica  ovime je papa Franjo započeo svoj podnevni nagovor na Trgu sv. Petra u Rimu prije molitve Kraljice neba.

 Najprije: ''Mir vam ostavljam''. Isus se pozdravlja riječima koje izražavaju ljubav i spokoj, ali to čini u trenutku koji je sve prije nego spokojan. Juda je izišao kako bi ga izdao, Petar će ga uskoro zanijekati, gotovo pa svi ostali ostaviti: Gospodin to zna, pa ipak ne predbacuje, ne upotrebljava stroge riječi, ne drži teške govore. Umjesto da pokazuje svoj nemir, ostaje ljubazan do kraja. Poslovica kaže da se umire onako kako se živjelo. Posljednji Isusovi sati upravo su poput esencije čitava Njegova života. Osjeća strah i bol, ali ne daje prostora ogorčenosti ili prigovaranju. Ne prepušta se gorčini, ne iskaljuje se, nije intolerantan. U miru je, miru koji dolazi iz Njegova blagog Srca, u kojem vlada povjerenje. Otuda izvire mir koji nam Isus ostavlja. Jer ne možemo drugima ostaviti mir ako ga nemamo u sebi. Ne može se dati mir ako nismo u miru  istaknuo je Sveti Otac.

– ''Mir vam ostavljam'': Isus dokazuje da je blagost moguća. On ju je utjelovio u najtežem trenutku i želi da se tako ponašamo i mi koji smo nasljednici Njegova mira. Želi nas blage, otvorene, spremne slušati, sposobne prekidati rasprave i graditi slogu. To znači svjedočiti o Isusu i vrijedi više od tisuću riječi i mnogih propovijedi. Zapitajmo se ponašamo li se mi, Isusovi učenici, tako tamo gdje živimo; smirujemo li napetosti, ublažavamo li sukobe? Jesmo li i mi u trzavicama s nekim, uvijek spremni reagirati, eksplodirati, ili umijemo odgovoriti nenasilno, blagim riječima i gestama – rekao je Papa.

 Naravno, ta blagost nije lagana: kako je teško ublažiti sukobe na svim razinama! U tome nam pomaže druga Isusova rečenica: ''Mir vam svoj ostavljam''. On znade da sami nismo sposobni sačuvati mir, da nam treba pomoć, dar. Mir na koji smo obvezani, prije svega, Božji je dar. Naime, Isus kaže: ''Dajem vam ga, ali ne kako vam ga svijet daje''. Koji je to mir koji svijet ne poznaje, a Gospodin nam ga daruje? To je Duh Sveti, sam Isusov Duh. To je Božja prisutnost u nama, ona ''snaga mira'' Božjega. On razoružava srce i ispunja ga spokojem. Duh Sveti mekša tvrdoću i gasi napast da napadnemo druge. Duh Sveti podsjeća nas da su pored nas braća i sestre, a ne prepreke i protivnici. Duh Sveti je taj koji nam daje snagu oprostiti, nanovo započeti, iznova krenuti. Jedino je s Njim moguće postati muškarcima i ženama mira  naglasio je papa Franjo.

– Draga braćo i sestre, ni jedan grijeh, ni jedan neuspjeh, ni jedna zamjerka ne smije nas obeshrabriti da ustrajno molimo za dar Duha Svetoga. Što više osjećamo da je srce uznemireno, što više osjećamo unutar sebe nemir, netrpeljivost, ljutnju, to više moramo tražiti od Gospodina Duha Mira. Naučimo se svakoga dana govoriti: ''Gospodine daj mi svoj mir, daj mi Duha Svetoga''. Tražimo ga i za one koji žive pored nas, za one koje susrećemo svakoga dana, i za državne vođe  zaključio je svoj nagovor Sveti Otac.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan