Papa o šokantnoj povijesti zlostavljanja domorodačke djece u Kanadi

Papa o šokantnoj povijesti zlostavljanja domorodačke djece u Kanadi

Masovna grobnica otkrivena je u blizini škole koja je bila dio mreže koju je uspostavila Vlada, a vodila ju je Katolička Crkva.

Autor
Bitno.net/Laudato
Objavljeno:
 
07.06.2021 20:44

Nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja 6. lipnja papa Franjo potaknuo je na tihu molitvu za 215 djece preminule u Kanadi, u jednoj katoličkoj rezidencijalnoj školi za domorodačku djecu u Britanskoj Kolumbiji, spominjući se šokantnog otkrića tijela 215 djece, učenika Kamloops Indian Residential Schoola, otkrivenih prije otprilike dva tjedna, prenosi Vatican News.

Šokantna je to vijest, rekao je Papa, koja je potresla kanadski narod kojemu je, kao i cijeloj Katoličkoj Crkvi u Kanadi, papa Franjo izrazio svoju blizinu, povjeravajući Gospodinu duše te preminule djece i moleći za utučene obitelji i autohtone kanadske zajednice.

To tužno otkriće još povećava svijest o bolima i trpljenju iz prošlosti. Neka političke i vjerske vlasti u Kanadi nastave odlučno surađivati kako bi se rasvijetlio taj žalosni slučaj te kako bi se ponizno zauzele na putu pomirenja i ozdravljenja. Ti teški trenutci snažan su poziv svima nama da se udaljimo od kolonizacijskoga modela, kao i od današnjih ideoloških kolonizacija, te da hodimo rame uz rame u dijalogu i uzajamnom poštovanju i priznavanju pravā i kulturnih vrijednosti svih kanadskih kćeri i sinova, istaknuo je Papa.

Masovna grobnica otkrivena je u blizini škole koja je bila dio mreže koju je uspostavila Vlada, a vodila ju je Katolička Crkva. Kamloops Indian Residential School djelovala je od kraja XIX. stoljeća do kraja 60-ih godina prošloga stoljeća, a definitivno je zatvorena 1978. godine. Oko 150 000 autohtone djece odvojeno je od obitelji i smješteno u te škole, osnovane upravo kako bi se asimiliralo domorodačko stanovništvo.

U izjavi od 31. svibnja kanadski biskupi izrazili su veliku žalost potvrđujući svoje obveze prema domorodačkim zajednicama u Kanadi.

Taj dramatičan i strašan slučaj nadovezuje se na žalosnu stranicu povijesti te zemlje. Kanadsko povjerenstvo za istinu i pomirenje objavilo je prije više od pet godina izvještaj o rezidencijalnim školama. U tom se dokumentu na gotovo 4000 stranica detaljno opisuje zlostavljanje starosjedilačke djece u tim ustanovama, gdje je najmanje 3200 djece umrlo zbog zlostavljanja i nemara. Istrage, koje je potaknuo i papa Franjo, nastavljaju se uz punu volju vlasti da zaštiti i identificira njihove posmrtne ostatke.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan