Papa odobrio dekret za nove blaženike Crkve, među njima laikinja koja je 60 godina provela u krevetu

Papa odobrio dekret za nove blaženike Crkve, među njima laikinja koja je 60 godina provela u krevetu

Papa Franjo odobrio je dekrete o beatifikaciji petoro kandidata za proglašenje svetima, uključujući priznanje čuda pripisanog talijanskoj laikinji Mariji Antoniji Samà.

Autor
Vatican News/Laudato/D.R.
Fotograf
Avvenire
Objavljeno:
 
13.07.2020 13:36

 

Papa Franjo primio je u petak 10. srpnja kardinala Angela Becciua, prefekta Kongregacije za kauze svetaca i odobrio proglašenje dekreta koji se tiču petoro kandidata na proglašenje svetima, izvjestio je Vatican News.

Čudo je prepoznato po zagovoru Marije Antonije Samà, talijanske laikinje koja je umrla 27. svibnja 1953. godine. Dok je bila dijete Samu je pogodila teška bolest zbog koje je ostala paralizirana i savijenih koljena. Provela je gotovo 60 godina u krevetu, ali je unatoč tome s vjerom nosila svoj križ i pozvala one koji je posjećuju da imaju vjeru u Boga u svakoj situaciji. Zanimljivo je da u sve te godine ležanja nije zadobila nikakve dekubitalne rane.

U svojoj je postelji 1915. godine dala privatne zavjete posvećenja Bogu i prekrila glavu crnim velom. Ljudi iz sela zvali su je 'časnom sestrom svetog Bruna' i dolazili joj po savjet, molitvu i u susretu s njom iskusili mir i spokoj. 

Njenom zagovoru pripisuje se čudo koje se dogodilo jednoj ženi. Ona je patila od teškog oblika osteoartritisa, što joj je uzrokovalo nepodnošljive bolove u koljenima. Dana 13. prosinca 2004. godine usrdno se molila Sami, a kad se ujutro probudila bol je potpuno nestala te je nastavila sa svojim normalnim aktivnostima.

Među blaženicima će se naći još četiri osobe kojima se priznaju herojske vrline. To su: 

- Sluga Božji Eusebio Francesco Chini, talijanski isusovački svećenik, rođen 10. kolovoza 1645. u Segnu, a umro 15. ožujka 1711. u Magdaleni, Meksiko;

- Sluga Božji Mariano José de Ibargüengoitia y Zuloaga iz Španjolske, biskupijski svećenik koji je suosnivao Institut sluge Isusa milosrđa. Rođen u Bilbau 8. rujna 1817., tamo je umro 31. siječnja 1888;

- Službenica Božja Maria Félix Torres iz Španjolske, utemeljiteljica Družbe Spasitelja. Rođena je 25. kolovoza 1907. u Albeldi, a umrla u Madridu, 12. siječnja 2001 .;

- Sluga Božji Angiolino Bonetta iz Italije, tinejdžer koji je pripadao Udruzi tihih radnika križa. Rođen je 18. rujna 1948. u Cigoleu gdje je umro u dobi od 14 godina, 28. siječnja 1963. godine.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!