Papa: 'Patnja nije kazna od Boga'

Papa: 'Patnja nije kazna od Boga'

Kršćane je potaknuo da skrbe za bolesne i one na rubu društva, jer inače ne svjedoče svoju vjeru, kako je Krist učio.

Autor
IKA/Laudato/M.D.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
12.01.2021 16:54

 

Sveti je Otac poslao poruku na 29. svjetski dan bolesnika, pod naslovom: 'Jer jedan je učitelj vaš, a svi ste vi braća' i podnaslovom: 'Odnos povjerenja kao temelj skrbi za bolesnike', javlja IKA.

Starima, slabima i bespomoćnima nije uvijek omogućen pristup zdravstvenoj skrbi, a taj pristup nije uvijek i pravedno uređen, upozorio je Papa u poruci, dodajući da tu nije samo riječ 'o političkim odlukama', već i upravljanju resursima. Prednost imaju resursi za njegu i podršku bolesnicima jer, naposlijetku, zdravlje je primarno opće dobro, poručio je Sveti Otac.

Poziva na empatiju, odnos povjerenja i bratstvo, što je povezano i s njegovom najnovijom enciklikom 'Fratelli tutti', o bratstvu svih ljudi, u kojoj je također govorio o pandemiji koronavirusa.

– Pandemija nam nije pokazala samo negativnosti, već i spremnost i velikodušnost zdravstvenoga osoblja, volontera, esencijalnih radnika, svećenika i redovnika. Oni su stručno, požrtvovno, odgovorno i s ljubavlju prema bližnjemu pomogli mnogim bolesnicima i njihovim obiteljima – ističe Papa.

Svjetski dan bolesnika slavi se na blagdan Gospe Lurdske, 11. veljače, a Papa već na početku poruke svima koji trpe od posljedica pandemije, osobito najsiromašnijima i odbačenima, izražava svoju duhovnu blizinu. Kršćane potiče da skrbe za bolesne i one na rubu društva, jer inače ne svjedoče svoju vjeru, kako je Krist učio.

Papa poručuje da je društvo to humanije što je sklonije iz bratske ljubavi prihvatiti svoje slabe i trpeće članove.

– Težimo tom cilju i ostvarimo ga tako da nitko ne ostane zaboravljen ili se osjeća izolirano i ostavljeno –potaknuo je Sveti Otac. Patnja čovjeku otkriva njegove granice i potiče ga na pitanja o smislu, na potragu za novim značenjem i ciljem postojanja. Kao što ističe Stari zavjet – patnja nije kazna ni udaljenost od Boga, niti znak Njegove ravnodušnosti – upozorava Papa.

– Za dobru terapiju bitan je relacijski aspekt, i u Evanđeljima je očito da Isusova iscjeljenja nisu neke magične geste, već uvijek plod susreta i međusobnoga odnosa – zaključuje Papa u poruci.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan