Papa ponovno osudio pobačaj: 'O prizivu savjesti nikad se ne smije pregovarati'

Papa ponovno osudio pobačaj: 'O prizivu savjesti nikad se ne smije pregovarati'

Naša je dužnost blizina, naša pozitivna dužnost: biti blizu ženama kako ne bi došlo do razmišljanja da je pobačaj rješenje, jer on to zapravo nije.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
15.10.2021 09:23

 

Papa Franjo susreo se s članovima talijanske udruge ljekarnika koji su iz cijele Italije stigli u Rim povodom 42. nacionalnog kongresa Talijanskoga društva bolničke farmacije i farmaceutskih službi zdravstvenih ustanova, izvijestio je Vatican News.

Na početku govora istaknuo je da je njihov skup, koji se održava u Rimu do 17. listopada, prigoda za razgovor, ali i prilika da se ponovno potvrdi važnost nacionalnoga javnog zdravstvenog sustava, prijeko potrebnog čimbenika kako bi se zajamčilo opće dobro i društveni razvoj jedne zemlje.

– Sve to valja učiniti u kontekstu pandemije koja je promijenila i još će promijeniti način planiranja, organiziranja i upravljanja zdravstvom i zdravljem – kazao je Sveti Otac.

Papa je, osim toga, sudionike skupa podsjetio da pobačaj nije rješenje, nego ubojstvo, te ih je uputio na tri puta kojima imaju ići u svojem radu: na put služenja, profesionalnosti i etike.

Prvi je put Papa povezao s likom gostioničara iz prispodobe o milosrdnom Samarijancu. Od njega se traži da primi ranjenoga čovjeka i brine o njemu dok se Samarijanac ne vrati (usp. Lk 10,35).

U tom liku vidimo dva važna vidika rada bolničkoga ljekarnika: svakodnevnu rutinu i skriveno služenje. Ti su vidici zajednički brojnim drugim poslovima koji zahtijevaju strpljenje, ustrajnost i preciznost, a koji nemaju zadovoljstvo pojavljivanja, nisu uočljivi. Upravo zbog toga, ako su popraćeni molitvom i ljubavlju, stvaraju 'svetost svakodnevice'. Jer, bez molitve i bez ljubavi ta rutina postaje besplodna. Ali, uz ljubav, rutina ostvarena s ljubavlju i molitvom vodi do svetosti 'iz susjedstva', do anonimnih svetaca kojih ima posvuda – pojasnio je.

Drugi se put odnosi na specifičnu dimenziju bolničkoga ljekarnika, odnosno na njegovu profesionalnost. Zajedno s liječnikom, bolnički ljekarnik istražuje, eksperimentira, predlaže nove putove; uvijek u neposrednom kontaktu s pacijentom. Riječ je o sposobnosti za razumijevanje bolesti i bolesnika, za prilagođavanje lijekova i doziranja; pritom se katkad suočava sa slojevitim kliničkim stanjima. Ljekarnik je, naime, u stanju voditi računa o cjelokupnim učincima koji su više od jednostavnoga zbroja pojedinačnih lijekova za različite patologije.

Treći se put odnosi na etičku dimenziju profesije, i to pod dvama vidicima: osobnom i društvenom. 

– Na individualnoj razini ljekarnik rabi ljekovite tvari koje se mogu pretvoriti u otrov. Tu je riječ o stalnom nadzoru kako bi svrha uvijek bila pacijentov život u cijelosti. Vi ste uvijek u službi ljudskoga života – rekao je.

– To u nekim slučajevima može uključivati prigovor savjesti, koji nije nevjernost, nego, naprotiv, vjernost vašoj profesiji, ako je valjano motivirana.   

– Danas je pomalo u modi razmišljati o tomu bi li možda bilo dobro ukinuti prigovor savjesti – primijetio je Papa te je  upozorio da je riječ o etičkoj intimnosti svakog zdravstvenog djelatnika, i da se o tomu nikad ne smije pregovarati; riječ je upravo o krajnjoj odgovornosti zdravstvenih djelatnika.

Osim toga, to je također upozoravanje na nepravde počinjene na štetu nedužnoga i nezaštićenoga života, pa se posebno osvrnuo na pobačaj.

– Znate da sam, što se toga tiče, vrlo jasan: riječ je o ubojstvu i nije dopušteno postati sudionicima u tomu. Naša je dužnost blizina, naša pozitivna dužnost: biti blizu ženama kako ne bi došlo do razmišljanja da je pobačaj rješenje, jer on to zapravo nije – istaknuo je Papa.

Osim osobne etičke razine, postoji i razina društvene pravednosti. Strategije zdravstvene zaštite, usmjerene na postizanje pravednosti i općega dobra, trebaju biti gospodarski i etički održive.

– Kultura odbacivanja ne smije utjecati na vašu profesiju. I na to valja uvijek paziti. Bog, naš Otac, nije dao zadaću čuvanja zemlje novcu, nego nama: muškarcima i ženama. To je naša zadaća! Umjesto toga, muškarce i žene žrtvuje se idolima profita i potrošnje; to je kultura odbacivanja – upozorio je Sveti Otac.

Papa je, osim toga, istaknuo da upravljanje resursima i pozornost prema tomu da se ne potrati ono što je povjereno rukama svakog pojedinog ljekarnika, poprimaju ne samo gospodarsko nego i etičko, vrlo humano, značenje. Mislimo na pozornost prema detaljima, na kupnju i skladištenje proizvoda, na njihovu ispravnu uporabu i na odredište za one kojima su potrebni.

– Mislimo i na odnos s različitim djelatnicima; glavnim sestrama, medicinskim tehničarima, medicinskim sestrama, liječnicima i anesteziolozima, kao i sa svim uključenim strukturama – rekao je papa Franjo te je na kraju nazočnima poželio da nastave ići naprijed u svom tako humanom, tako  časnom, tako važnom i često toliko tihom zanimanju da ga nitko ne primjećuje.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: