Papa prije Angelusa: "Pozvani smo biti kreativni u činjenju dobra, s razboritošću i oštroumnošću Evanđelja"

Papa prije Angelusa: "Pozvani smo biti kreativni u činjenju dobra, s razboritošću i oštroumnošću Evanđelja"

Današnji nagovor pape Franje prije molitve Angelusa prenosimo u cijelosti.

Autor
Laudato
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
18.09.2022 12:08

 

Draga braćo i sestre, dobar dan!

Prispodoba koju nam Evanđelje današnje liturgije predstavlja (usp. Lk 16,1-13) čini nam se teško razumljivom. Isus priča priču o korupciji: nepošteni upravitelj, koji krade, a zatim, nakon što ga gospodar otkrije, djeluje lukavo kako bi se izvukao iz te situacije. Pitamo se: u čemu se sastoji ta lukavost i što nam Isus želi reći?

Iz priče vidimo da je ovaj upravitelj u nevolji jer se okoristio dobrima svoga gospodara; sad će morati odgovarati za to i izgubit će posao. Ali, on ne odustaje, ne miri se sa sudbinom i ne glumi žrtvu; naprotiv, odmah djeluje lukavo, traži rješenje, domišljat je. Isus iznosi ovu priču kako bi pokrenuo prvu provokaciju: "sinovi su ovoga svijeta snalažljiviji prema svojima od sinova svjetlosti" (r. 9).

Događa se da se onaj tko hoda u tami, po određenim svjetovnim kriterijima, zna snaći i usred nevolja, zna biti lukaviji od drugih. No, Isusovi učenici, to jest mi, ponekad smo uspavani, ili smo naivni, ne znamo kako preuzeti inicijativu u traženju izlaza iz poteškoća (usp. Evangelii gaudium, 24). Tu mislim na trenutke osobne, društvene, ali i crkvene krize: ponekad dopuštamo da nas obuzme malodušje ili upadamo u kukanje i činimo od sebe žrtvu. Ali – kaže Isus – može se biti i snalažljiv kako kaže Evanđelje, biti budan i pozoran u razlučivanju stvarnosti, biti kreativan u traženju dobrih rješenja, za nas i za druge.

Ali, postoji i drugi nauk koji nam Isus donosi. U čemu se zapravo sastoji upraviteljevo lukavstvo? Odlučio je dati popust, smanjiti dug dužnicima, i tako se s njima sprijateljiti, nadajući se da će mu pomoći kad ga gospodar izbaci. Prije je gomilao bogatstvo za sebe, a sada ga koristi za sklapanje prijateljstava koja mu mogu pomoći u budućnosti. Isus nam, dakle, nudi nauk o korištenju dobara: "Napravite sebi prijatelje od nepoštena bogatstva pa kad ga nestane da vas prime u vječne šatore." (r. 8).

Da bismo zadobili vječni život, nije potrebno gomilati dobra ovoga svijeta, već se gleda ljubav koju smo živjeli u našim bratskim odnosima. Evo Isusova poziva: ne koristite dobra ovoga svijeta samo za sebe i za svoju sebičnost, nego ih koristite za stvaranje prijateljstava, stvaranje dobrih odnosa, djelovanje u ljubavi, promicanje bratstva i brigu za najslabije.

Braćo i sestre, i u današnjem svijetu postoji korupcija poput ove o kojoj nam govori Evanđelje; nepošteno ponašanje, nepravedna politika, sebičnost koja dominira izborima pojedinaca i institucija i mnoge druge mračne situacije. Ali, mi kršćani ne smijemo se obeshrabriti ili, još gore, pustiti, ostati ravnodušni. Naprotiv, pozvani smo biti kreativni u činjenju dobra, s razboritošću i oštroumnošću Evanđelja, služeći se dobrima ovoga svijeta – ne samo materijalnim nego svim darovima koje smo primili od Gospodina – ne da bismo se obogatili, nego stvorili bratsku ljubav i međusobno prijateljstvo.

Molim Presvetu Djevicu Mariju kako bi nam pomogla postati, kao i Ona, siromašnima duhom i bogatima u međusobnoj ljubavi.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: