Papa primio skupinu migranata

Papa primio skupinu migranata

Papa Franjo primio je u utorak 2. srpnja 2024. u Domu sv. Marte Senegalca i Gambijca koji su napisali knjige o odiseji koju su prošli tragajući za novom zemljom.

Autor
IKA/Laudato/M.P.
Fotograf
Vatican Media/Laudato
Objavljeno:
 
03.07.2024 10:12

 

U pratnji migranata bili su kapelan udruge “Mediterranea Saving Humans”, don Mattia Ferrari, te osnivač udruge Luca Casarini.

Nije prvi put da se održava jedan takav susret. I svaki put ponavlja se “veliki čas milosti”. Don Ferrari prepričao je što je doživio u “Svetoj Marti” gdje je ponovno pratio skupinu migranata koji su se željeli upoznati s papom Franjom, odnosno svojim “ocem”, kako ga i oni svi doživljavaju, bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost, Papa je “pastir svih”.

Protagonisti susreta ovoga puta bilo su dvoje mladih ljudi, Ibrahim Lo, koji dolazi iz Senegala te Ebrim Kuyateh, podrijetlom iz Gambije, iz sličnih životnih situacija. Obojica su napisali knjige. Ibrahim je napisao knjigu “Kruh i voda. Od Senegala do Italije prolazeći kroz Libiju” i drugu “Moj glas. Od obala Afrike do ulica Europe.” Još jedna priča sa sličnim sadržajem je ona o Ebrimamu s rječitim naslovom, “Ja sam bos”. Predgovor za ovu knjigu napisao je nadbiskup Modene Nonantole i biskup Carpije, Eri Castellucci, a pogovor Stefan Croci, direktor “Migrantesa”, koji je također prisustvovao susretu s Papom.

Papa Franjo želio je poslušati njihove priče “te je zahvalio svima za ono što čine i što žive i potaknuo ih da idu naprijed”, kazao je don Mattia. Uz mladića iz Senegala i Gambija bio je i Pato, koji se s Papom već susreo u studenom 2023. Naime, on je bio Fatin suprug i Marien otac, koje su prošle godine umrle od žeđi u pustinji, a ta situacija u kojoj se grle ovjekovječena je fotografijom kao upozorenje savjesti te je obišla svijet.

To su priče o paklu, ali i nadi, a svi su ih htjeli predati papi Franji u ruke. Ono što je doživljeno, uključujući dobrodošlicu koja im je iskazana, pokazuje koliko je istinito “iskustvo koje se doživjelo na moru i kopnu, odnosno da kada pomažemo ili primamo siromašne migrante, oni su ti koji onda pomažu nama i spašavaju nas”, rekao je don Mattia. Također je napomenuo je da se “u ljubavi i u bratstvu koje se živi sa siromasima, s migrantima, zapravo doživljava spasenje”.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: