Papa starijim svećenicima: 'Hvala vam što ste živo sjećanje za izgradnju budućnosti Crkve'

Papa starijim svećenicima: 'Hvala vam što ste živo sjećanje za izgradnju budućnosti Crkve'

Papa Franjo u prigodi Dana molitve i bratstva sa svećenicima starije dobi poručio je da njihova služba nije sporedna.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
17.09.2020 17:46

 

Unatoč pandemiji, i ove godine stariji i bolesni svećenici talijanske pokrajine Lombardije žive poseban dan u marijanskom svetištu Santa Maria del Fonte, u mjestu Caravaggio. Inicijativa, koju je organizirala Lombardijska biskupska konferencija, održava se šestu godinu za redom, piše Vatican News.

Dan molitve i bratstva sa svećenicima starije dobi, i onima bolesnima. Papa Franjo izrazio je radost zbog te inicijative koja se i ove godine održava u marijanskom svetištu u Caravaggiu, nedaleko od Bergama, a u kojoj sudjeluju i biskupi pokrajine Lombardije.

– Lijepa je ta pozornost biskupa prema tjelesno slabijem dijelu njihovih svećenika. Zapravo, svećenici ste koji, u molitvi, slušanju, i u prikazivanju trpljenja obavljate u svojoj Crkvi službu koja nije sporedna, napisao je Papa.

Zahvalivši volonterima Talijanske unije za prijevoz bolesnika u Lourdes i međunarodna svetišta (UNITALSI), koji su sudjelovali u organizaciji susreta, Papa je napomenuo da oni očituju zahvalnost čitavog Božjeg naroda prema svojim svećenicima. Potom se obratio svećenicima te napomenuo da posebno njima, dragoj subraći koja žive vrijeme starosti ili pak gorki čas bolesti, osjeća da mora reći: 'Hvala'.

– Hvala za svjedočanstvo vjerne ljubavi prema Bogu i Crkvi. Hvala za tihi navještaj evanđelja života. Hvala vam zato što ste živo sjećanje kojim se valja služiti u izgradnji budućnosti Crkve – napomenuo je Papa.

Papa Franjo u poruci se osvrnuo i na teškoće koje smo svi nedavno doživjeli zbog posebnih mjera nametnutih zbog pandemije, te spomenuo ograničene prostore, dane dosade, udaljenost od najmilijih, strah od zaraze, te shvaćanje naše slabosti.

– Zapravo, upoznali smo ono što neki od vas, kao i brojni drugi stariji ljudi, žive svakoga dana. Nadam se da će nam to razdoblje pomoći shvatiti da je, mnogo više od zauzimanja prostora, potrebno ne potrošiti uludo vrijeme koje nam se daruje; da će nam pomoći uživati u ljepoti susreta s drugima, ozdraviti od virusa samodostatnosti. Nemojmo zaboraviti tu lekciju – potaknuo je Papa.

Podsjetio je da ono što smo proživjeli može biti iskustvo pročišćenja.

– Kao što je to trpljenje za te svećenike, i za naš svećenički život krhkost može biti kao vatra talioca i kao lȕg perača koji nas, uzdižući nas prema Bogu, pročišćava i posvećuje. Nemojmo se bojati trpljenja; Gospodin s nama nosi križ! – zaključio je papa Franjo, te na kraju poruke Djevici Mariji povjerio sve sudionike susreta.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan