Papa: ''Svetci su revolucionari i pravi graditelji mira''

Papa: ''Svetci su revolucionari i pravi graditelji mira''

Mirotvorci će se sinovima Božjim zvati...

Autor
Laudato/M.B.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
01.11.2022 15:27

Na svetkovinu Svih svetih papa Franjo u nagovoru prije molitve Anđeo Gospodnji govorio je o slavlju ove svetkovine. Kazao je kako bismo mogli pomisliti da slavimo sestre i braću koji su u životu bili savršeni, idealni. Evanđelje opovrgava ovaj stereotipan pogled, tu svetost iz sličica. Isusova Blaženstva pokazuju suprotno: govore o životu tih svetaca koji ide protiv struje i koji je revolucionaran!

U blaženstvu ''Blago mirotvorcima'' vidljivo je da je Isusov mir različit od onoga kako ga mi zamišljamo. Svi mi želimo mir, ali često je ono što želimo da nas puste na miru. Isus ne naziva blaženima one koji su u miru, nego graditelje mira. Ta gradnja zahtijeva predanost, suradnju i strpljenje. Htjeli bismo da mir kiši odozgor, ali Biblija govori o sjemenu mira koje niče iz života, iz sjemena našega srca; raste u tišini, po djelima pravde i milosrđa, kako nam pokazuju svijetli svjedoci koje danas slavimo.

Isusov život, kao i životi svetaca, govore nam da sjeme mira, da bi moglo rasti i donijeti plod, najprije mora umrijeti. Mir se ne postiže osvajanjem ili nečijim porazom, nije nasilan ili naoružan.

Potrebno je prije svega razoružati srce. Svi smo opremljeni nasilnim mislima i oštrim riječima i mislimo da se branimo bodljikavom žicom prigovora i betonskim zidovima ravnodušnosti. Otvorimo se Isusu, On je naš mir, stanimo pred Njegov križ, prijestolje mira. Primimo od Njega u ispovijedi oproštenje i mir, pozvao je Sveti Otac. Jesmo li mi graditelji mira ondje gdje živimo, studiramo i radimo? Unosimo li napetost, riječi koje ranjavaju, razgovore koji truju, koji stvaraju rasprave? Ili opraštamo onima koji su nas uvrijedili, brinemo za one marginalizirane, liječimo nepravdu pomažući onima koji imaju manje? To je gradnja mira. Mirotvorci će se sinovima Božjim zvati, istaknuo je Papa i zazvao Djevicu Mariju, Kraljicu svih svetih, da nam pomogne biti graditeljima mira, svaki dan.

Nakon molitve Anđeo Gospodnji Papa se osvrnuo na svoj pohod u Kraljevinu Bahrein, kamo putuje za dva dana, a putovanje će biti u znaku dijaloga i bratstva. Na kraju, pozvao je na molitvu za mučeničku zemlju Ukrajinu i narod koji trpi.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: