Papa Švicarskoj gardi: 'Neka vaša prisega bude potvrda vjernosti Kristu'

Papa Švicarskoj gardi: 'Neka vaša prisega bude potvrda vjernosti Kristu'

Prisega novaka trebala se, prema tradiciji, održati 6. svibnja, na godišnjicu 'Pljačke Rima'. Ali, zbog pandemije koronavirusa, odgođena je za 4. listopada.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
02.10.2020 17:36

Papa Franjo danas se u Vatikanu susreo s novacima Papinske vojske, koji će u nedjelju položiti prisegu. Neka taj čin, rekao im je Papa, bude također potvrda vjernosti vašem krsnom pozivu, prenosi Vatican News.

Papin govor novacima Papinske švicarske garde isprepleće se s poviješću te vojske, a posebno s jednim datumom – 6. svibnja 1527. godine. Taj je dan bio dramatičan za grad Rim koji su zauzeli njemački plaćenici. Kako bi zaštitili papu Klementa VII., život je izgubilo 147 švicarskih gardista. Taj dan, poznat pod nazivom 'Pljačka Rima', za papu Franju također je upozorenje, usporedba s jednim drugim oblikom pljačke.

– Današnji mi dan daje prigodu da se spomenem istaknute povijesti vaše vojske. Misli tada posebno idu na 'Pljačku Rima', kada su švicarski gardisti hrabro branili Papu, sve do smrti. Neka vas spomen na taj događaj podsjeti na opasnost duhovne 'pljačke'. U sadašnjem društvenom kontekstu mnogi su mladi u opasnosti da dopuste da im se opljačka duša, kada slijede ideale i načine života koji odgovaraju samo na materijalne želje i potrebe – rekao je Papa.

Pozdravljajući novake, koji su jedno razdoblje svoje mladosti odlučili posvetiti služenju Petrovu nasljedniku, Sveti je Otac također istaknuo ključnu ulogu obitelji u prijenosu vjere.

– Prisutnost vaših obitelji očituje odanost švicarskih katolika Svetoj Stolici, kao i moralni odgoj i dobar primjer kojim su roditelji djeci prenijeli kršćansku vjeru i osjećaj za nesebično služenje drugomu – primijetio je Papa.

Ističući kako je Rim bogat poviješću, kulturom i vjerom, potaknuo je gardiste da iskoriste mogućnosti koje im se nude kako bi obogatili svoja kulturna, jezična i duhovna iskustva. 

– Neka prisega koju ćete prekosutra položiti također bude potvrda vjernosti vašem krsnom pozivu, odnosno Kristu, koji vas zove da budete muškarci i kršćani, protagonisti vlastitoga života. Uz Njegovu pomoć i snagom Duha Svetoga mirno ćete se suočiti s preprekama i izazovima u životu. Ne zaboravite da je Gospodin uvijek uz vas; od srca vam želim da uvijek osjećate Njegovu utješnu prisutnost – poručio im je Sveti Otac.

Prisega novaka trebala se, prema tradiciji, održati 6. svibnja, na godišnjicu 'Pljačke Rima'. Ali, zbog pandemije koronavirusa odgođena je za 4. listopada. Svečanost će se održati u strogo privatnom obliku, u Dvorištu svetoga Damaza. 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: