Papa talijanskoj policiji: 'Hvala vam za strpljivo služenje hodočasnicima'

Papa talijanskoj policiji: 'Hvala vam za strpljivo služenje hodočasnicima'

Njihov posao zahtijeva diskreciju i ravnotežu, kako Papina putovanja ne bi izgubila specifično obilježje susreta s Božjim narodom.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
29.09.2020 14:39

 

Papa Franjo susreo se u ponedjeljak 28. rujna, u Dvorani Pavla VI., s čelnicima i djelatnicima Inspektorata javne sigurnosti u Vatikanu, zajedno s njihovim obiteljima, u prigodi 75. godišnjice ustanovljenja te ustanove, te im zahvalio za njihov rad u, među ostalim, jamčenju sigurnosti Pape i njegovih suradnika na putovanjima u Italiji, piše Vatican News.

Riječima zahvale za služenje hodočasnicima, njihovoj sigurnosti, kao i onoj samoga Pape i njegovih suradnika, koje obavljaju marljivo, profesionalno i u duhu požrtvovnosti, te divljenja za strpljenje koje imaju u odnosima s ljudima koji dolaze iz tako različitih mjesta i kultura, ali i sa svećenicima, obratio se papa Franjo čelnicima i djelatnicima Inspektorata javne sigurnosti u Vatikanu, koje je primio zajedno s njihovim obiteljima, u prigodi 75. godišnjice ustanovljenja te posebne policijske službe. Njegove su riječi bile pune zahvale za, kako je rekao, 'težak posao' muškaraca i žena koji bdiju nad Trgom svetoga Petra i nad kretanjem Pape u Rimu i u prigodi njegovih posjeta biskupijama i zajednicama u Italiji.

Njihov posao zahtijeva diskreciju i ravnotežu, kako Papina putovanja ne bi izgubila specifično obilježje susreta s Božjim narodom. Riječ je o poslu koji je za prisutne u Dvorani Pavla VI. stalni poziv na više vrijednosti; na ljudske i duhovne vrijednosti koje treba svakoga dana prihvatiti i svjedočiti. Sveti je Otac pritom poželio da napore talijanskih policajaca na službi u Vatikanu, koje ulažu nerijetko uz žrtvu i opasnosti, nadahnjuje živa kršćanska vjera.

– Ona je najdragocjenije duhovno blago koje su vam vaše obitelji povjerile i koje ste vi pozvani prenijeti svojoj djeci – napomenuo je Papa.

U govoru je Sveti Otac istaknuo da je služba vatikanskog Inspektorata u proteklih 75 godina ostvarena na tragu duboke povezanosti koja postoji između Svete Stolice i Italije, a koja svoje korijene ima u Lateranskim ugovorima iz 1929. godine. Prisjetio se prilika u kojima je osnovan Inspektorat, u ožujku 1945. godine, u siromaštvu i nacionalnoj krizi, kada su se političke i društvene snage zauzimale za demokratsku obnovu.

Papa Franjo spomenuo se i devet teških mjeseci njemačke okupacije Rima, od rujna 1943. do 4. lipnja 1944. godine. Postojao je tada problem poštovanja, od strane njemačkih vojnika, neutralnosti i suverenosti Grada Vatikana, kao i Pape. Tijekom okupacije, granica između Talijanske države i Grada Vatikana, označena na pločniku, na Trgu svetoga Petra, bila je mjesto napetosti i straha. Vjernici nisu mogli lako ući u baziliku da bi se pomolili, stoga su mnogi odustajali.

Nakon oslobođenja Rima, rat je ostavio duboke rane na savjestima, ruševine na ulicama, siromaštvo i trpljenje u obiteljima – rekao je Papa, te dodao: 'Ali, Rimljani, i hodočasnici koji su uspjeli doći do Rima, sve su brojniji išli u baziliku svetoga Petra, također kako bi izrazili zahvalnost papi Piju XII., prozvanom 'defensor civitatis' (branitelj grada)'.

– Tako je novi Ured Državne policije pri Vatikanu, pomažući i jamčeći sigurnost brojnih hodočasnika, u suradnji s vatikanskim tijelima zaduženima za javni red i Papinu sigurnost, odnosno sa Žandarmerijom i Papinskom švicarskom gardom, obavljao važnu službu za Italiju i za Svetu Stolicu – istaknuo je papa Franjo. Audijencija je završila molitvom svetom Mihaelu arkanđelu, zaštitniku talijanske Državne policije, kojega je Papa zazvao zajedno s Djevicom Marijom kako bi bdjeli nad njima i njihovim obiteljima.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan