Papa traži praćenje provedbe reforme o proglašenju ništavnosti ženidbe u Italiji

Papa traži praćenje provedbe reforme o proglašenju ništavnosti ženidbe u Italiji

Osnovana nova komisija.

Autor
Laudato/J.B.
Fotograf
pixabay.com
Objavljeno:
 
26.11.2021 17:09

 

Papa Franjo osnovao je komisiju pri Sudištu Rimske rote koja će imati zadaću nadgledati i pomoći pri primjeni novih pravila vezanih uz proglašenje ništavnosti ženidbe u talijanskim biskupijama, piše Vatican News.

Prije šest godina objavljen je motuproprij 'Mitis Iudex Dominus' kojim se reformirao kanonski postupak za parnice proglašenja ništavnosti ženidbe, koja ide u prilog, kako je napisano tada 'ne ništavnosti ženidbe, nego brzini postupaka kao i opravdanoj jednostavnosti'. Papa Franjo sada se vraća na to pitanje osnivajući komisiju za provjeru i pomoć primjene te reforme u Italiji kako bi tim pravilima dao novi poticaj, kako je navedeno u motupropriju koji je danas objavio Sveti Otac.

Svrha je komisije koje je osnovana pri Rimskoj roti, uz sudjelovanje Talijanske biskupske konferencije, podržati Crkvu u Italiji u usvajanju reforme. Motuproprijem iz 2015. dana je veća odgovornost mjesnim biskupima na ovome području, a Papa u današnjem dokumentu podsjeća na 'sudsku službu' biskupa koja po svojoj prirodi pretpostavlja bliskost između sudca i vjernika. Time se stvara barem očekivanje vjernika da mogu, po načelu blizine, ići svome biskupu.

Nadalje, Papa podsjeća na norme izdane 2015., te ponavlja da se, iako je mjesnom biskupu dopušten pristup drugim sudovima, ta mogućnost mora smatrati iznimkom, stoga svaki biskup koji još nema sud za parnice ništavnosti ženidbe, mora pokušati uspostaviti ga ili ga barem omogućiti. Papa Franjo piše da će Talijanska biskupska konferencija pravednom raspodjelom ljudskih i gospodarskih resursa za vršenje sudskih ovlasti među biskupijama biti poticaj i pomoć pojedinim biskupima u provedbi reforme postupka za parnice proglašenja ništavnosti ženidbe.

Novoosnovanom Papinskom komisijom 'ad inquirendum et adiuvandum' (za provjeru i pomoć, ur.) za Crkvu u Italiji pri Rimskoj roti, predsjedava dekan Rote, Alejandro Arellano Cedillo, i dvojica sudaca Rote: Vito Angelo Todisco i Davide Salvatori te orijski biskup Vincenzo Pisanello. Zadaća komisije bit će utvrđivanje i provjera provedbe reforme u talijanskim biskupijama. Komisija će biti zadužena i za predlaganje onoga što smatra prikladnim i potrebnim za potporu i pomoć plodonosnog nastavka reforme kako bi Crkva u Italiji bila velikodušna majka vjernicima u onomu što je usko povezano sa spasenjem duša, što je bio i poziv na izvanrednoj sinodi o obitelji. Na kraju rada komisija će pripremiti detaljan izvještaj o primjeni novih pravila vezanih uz parnicu za proglašenje ništavnosti ženidbe u Italiji.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan