Papa: 'U Kraljevstvo nebesko ulaze oni koji su spremni riskirati sve'

Papa: 'U Kraljevstvo nebesko ulaze oni koji su spremni riskirati sve'

Papa je danas tijekom podnevnog nagovora okupljene pozvao da zaplješću svim bakama i djedovima!

Autor
Laudato/J.B.
Fotograf
screenshot
Objavljeno:
 
26.07.2020 12:56

 

Papa Franjo danas se u tradicionalnom podnevnom nagovoru osvrnuo na nedjeljno evanđelje koje govori o Kraljevstvu nebeskom. Poglavlje Matejevog evanđelja nudi tri vrlo kratke prispodobe: ona o sakrivenom blagu u polju, ona o vrijednom biseru te o bačenoj mreži u more.

- Zaustavit ću se na prve dvije u kojima se Kraljevstvo Božje uspoređuje s dvije vrijedne realnosti, odnosno s blagom u polju te biserom velike vrijednosti. Reakcija onoga koji nalazi biser ili blago praktički je jednaka: čovjek i trgovac prodaju sve što imaju kako bi kupili ono što im je najviše pri srcu. Pomoću ove dvije sličnosti, Krist nas poziva da sudjelujemo u izgradnji Kraljevstva Božjega predstavljajući njegovu bitnu karakteristiku: u Kraljevstvo nebesko ulaze oni koji su spremni riskirati sve. Uistinu, kako čovjek, tako i trgovac dviju prispodoba prodaju sve što imaju odričući se vlastitih materijalnih sigurnosti. Iz toga zaključujemo da izgradnja Kraljevstva zahtjeva ne samo milost Božju, već i aktivnu raspoloživost čovjeka - kazao je papa Franjo.

Nadodao je da geste onoga čovjeka i trgovca koji odlaze u potragu odričući se vlastitih dobara, kako bi kupili vrjedniju realnost, su odlučujuće i radikalne geste.

- Prije svega, geste su ispunjene radošću jer su oboje pronašli blago. Pozvani smo poprimiti stav ovih dvaju evanđeoskih likova kako bismo i mi postali tražitelji Kraljevstva nebeskog sa zdravim nemirom. Radi se o otpuštanju teškog tereta svjetovnih sigurnosti koje nas sprječavaju u potražnji i izgradnji Kraljevstva: želja za posjedovanjem, žeđ za zaradom i moći, usredotočenost na same sebe. Danas na spomendan svetih Joakima i Ane sjetimo se naših baka i djedova koji su često usamljeni. Mladi, iskoristite kreativnost! Nazovite ih, pišite im, posjetite ih. Oni su vaši korijeni. Stablo odvojeno od korijena ne donosi plodova - rekao je Sveti Otac, te je potom pozvao okupljene da zajedno zaplješću svim bakama i djedovima.

Papa je nadalje kazao kako se život pojedinca može činiti osrednjim i uzalud potrošenim, jer vjerojatno nije pošao u potragu za pravim blagom: zadovoljio se privlačnim, ali prolaznim stvarima, sjajem koji blista, ali vara i potom ostavlja u mraku, objasnio je Papa.

- Svjetlo ovoga svijeta je kao vatromet koji traje samo trenutak, a svjetlo Kristovo vodi nas kroz čitav život!  Kraljevstvo nebesko suprotno je površnim stvarima koje nudi svijet: ono je sakriveno blago koje obnavlja život i otvara horizonte. Uistinu, onaj koji je pronašao blago ima kreativno srce koje istražuje, koje ne ponavlja, već stvara, pronalazeći te slijedeći nove staze koje nam pomažu kako bismo zavoljeli Boga, druge te same sebe. Krist koji je sakriveno blago, te biser velike vrijednosti, ne može drugo nego u nama izazvati radost, svu radost svijeta. Radost koja nas poziva da otkrijemo smisao života, da se osjetimo dijelom avanture svetosti. Djevica Marija neka nam pomogne u svakodnevnom traženju blaga Kraljevstva, kako bi u našim riječima i gestama bila vidljiva ljubav koju nam je Bog darovao preko Krista - rekao je Sveti Otac.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: