Papa u podnevnom nagovoru: "Nezahvalnost rađa nasilje, dok jednostavno 'hvala' može donijeti mir"

Papa u podnevnom nagovoru: "Nezahvalnost rađa nasilje, dok jednostavno 'hvala' može donijeti mir"

Tradicionalni nagovor pape Franje prije molitve Angelusa.

Autor
Laudato
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
08.10.2023 12:09

 

Tradicionalni nagovor Svetog Oca prije molitve Angelusa prenosimo u cijelosti:

Draga braćo i sestre, dobar dan!

Evanđelje nam danas predstavlja dramatičnu prispodobu s tužnim završetkom (usp. Mt 21,33-43). Vlasnik dijela zemlje zasadio je ondje vinograd i dobro ga je njegovao. Jer je morao otići, povjerava ga vinogradarima. U vrijeme žetve šalje svoje sluge da uzmu urod. Ali vinogradari ih maltretiraju i ubiju; tada gospodar pošalje svoga sina, no oni i njega ubiju. Kako to? Što je pošlo po zlu?

Gospodar je sve dobro učinio, s ljubavlju: sam se trudi, sadi vinograd, ograđuje ga ogradom da ga zaštiti, kopa rupu za tijesak i podiže kulu (usp. r. 33). Zatim vinograd povjerava vinogradarima, iznajmljuje im svoje dragocjeno imanje i prema njima postupa pošteno, da vinograd bude dobro obrađen i da donese plodove. S obzirom na uvjete, berba bi trebala završiti dobro, u svečanom ozračju, poštenom podjelom uroda na zadovoljstvo svih.

No u glave vinogradara uvukle su se nezahvalne i pohlepne misli: ''Ne trebamo ništa dati gospodaru. Plod našeg rada je samo naš. Ne moramo nikome odgovarati!'' A to nije istina: trebali bi biti zahvalni za ono što su dobili i kako se prema njima ponašalo.

Međutim, nezahvalnost raspiruje pohlepu i u njima sve više raste osjećaj bunta, koji ih navodi da stvarnost vide na iskrivljen način, da osjećaju da su oni zaslužni, a ne dužni gospodaru koji im je dao posao. Kad vide sina, čak idu toliko daleko da kažu: ''Ovo je baštinik! Hajde da ga ubijemo i imat ćemo baštinu njegovu!'' (r. 38). I od vinogradara postaju ubojice.

Ovom prispodobom Isus nas podsjeća što se događa kada si čovjek umisli da je sam sebe stvorio i zaboravi biti zahvalan, zaboravi temeljnu stvarnost života: da dobro dolazi od Božje milosti, od Njegova besplatnog dara. Kad to zaboravimo, svoje stanje i ograničenja ne doživljavamo više s radošću da smo voljeni i spašeni, već s otužnim zavaravanjem da nam ne trebaju ni ljubav ni spasenje. Više ne dopuštamo da nas vole i postajemo zarobljenici vlastite pohlepe, potrebe da imamo nešto više od drugih, želje da se ističemo iznad drugih. Otud toliko nezadovoljstva i predbacivanja, toliko nerazumijevanja i zavisti; a tjerani ogorčenošću možemo upasti u vrtlog nasilja. Da, draga braćo i sestre, nezahvalnost rađa nasilje, dok jednostavno "hvala" može donijeti mir!

Zapitajmo se stoga: shvaćam li da sam život i vjeru dobio na dar i da sam i ja sam dar? Vjerujem li da sve počinje milošću Gospodnjom? Shvaćam li da koristim darove besplatno, da sam voljen i spašen besplatno? I iznad svega, u odgovoru na milost, znam li zahvaliti? Riječ 'hvala' je mala, koju svaki dan iščekuju Bog i naša braća. Zapitajmo se je li ova mala riječ, 'hvala', prisutna u našim životima.

Neka nam Marija, čija duša veliča Gospodina, pomogne od zahvalnosti učiniti svjetlo koje svakog dana izvire iz srca.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: