Papa Vatrenima: "Vaša uloga nadilazi sport"

Papa Vatrenima: "Vaša uloga nadilazi sport"

Papa Franjo primio je voditelje i igrače Hrvatske nogometne reprezentacije.

Autor
Laudato/N.M.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
05.06.2024 11:16

 

Draga braćo, sestre,

Drago mi je što vas mogu primiti i pozdraviti vas, voditelje i igrače Hrvatske nogometne reprezentacije.

Na posljednjem Svjetskom prvenstvu osvojili ste treće mjesto: čestitam! Taj događaj, koji je u nekim aspektima dobio i dosta kritika, ipak je potvrdio da je nogomet globalni fenomen koji je u stanju uključiti veliki broj ljudi, pobuditi kolektivne emocije i osjećaje. To mogu dobro potvrditi jer dolazim iz zemlje u kojoj se sve to proživljava vrlo snažno.
Ali vi igrate nogomet, formirate tim i imate čast predstavljati svoju naciju. I taj timski rad je aspekt sporta koji volim naglašavati, jer je to metafora društvenog života, u različitim sredinama u kojima živimo i radimo zajedno s drugima. Važni su pojedinačni postupci, mašta, kreativnost... Ali ako prevlada individualizam, onda se ruši cijela dinamika i cilj se ne postiže. Hvala vam što ste nam dajete primjer timskog rada!

A tu su i mnoge druge vrijednosti "u igri": osjećaj časti, prijateljstvo između vas i bratski odnosi, odanost i samokontrola. U tom smislu, nikada nemojte zaboraviti da navijači, posebno mladi, u vama vide uzor: vaša uloga nadilazi sport i postaje model postignuća i uspješnog života. Stoga je važno da njegujete duhovne i ljudske kvalitete, kako biste bili dobar primjer. 

Dragi prijatelji, zahvaljujem vam na posjetu i želim vam sve najbolje u sportskim i društvenim aktivnostima. Blagoslivljam vas i molim vas da molite za mene.

Hvala vam.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: