Papa: ''Zahvaljujući Duhu Svetom, vjera je uvijek mlada''

Papa: ''Zahvaljujući Duhu Svetom, vjera je uvijek mlada''

Papin nagovor prije molitve Kraljice neba.

Autor
Laudato/J.B.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
05.06.2022 15:36

 

Poučavanje i podsjećanje – dva su djelovanja Duha Svetoga na koja se papa Franjo osvrnuo u podnevnom nagovoru prije molitve Kraljice neba, prenosi Vatican News.

Napomenuo je kako Duh poučava i podsjeća na ono što je Krist rekao, jer na taj način On unosi u naša srca Isusovo evanđelje.

''Poučavanje Duha Svetoga čin je koji obnavlja iskustvo vjere i premošćuje udaljenosti. On nam pomaže prevladati prepreku udaljenosti u iskustvu vjere. Može se, naime, pojaviti sumnja da između Evanđelja i svakodnevnoga života postoji velika udaljenost, jer Isus je živio prije 2000 godina, bila su druga vremena, druge situacije, te se stoga Evanđelje čini zastarjelim, neprikladnim govoriti našoj današnjici s njezinim potrebama i problemima. Postavlja se također pitanje: što Evanđelje može reći u vrijeme interneta i globalizacije?'' kazao je Papa.

Istaknuo je kako nam Duh Sveti pomaže odgovoriti na ta pitanja, specijalist je za premošćivanje udaljenosti, uči nas prevladati ih.

''On je taj koji povezuje Isusov nauk sa svakim vremenom i svakom osobom. Duh Sveti ne boji se prolaska stoljeća; štoviše, vjernike čini pozornima na probleme i događaje njihova vremena. Kad poučava, Duh Sveti aktualizira; održava vjeru uvijek mladom'', rekao je Sveti Otac.

Druga je riječ podsjećanje, odnosno vraćanje u srce.

''Duh vraća Evanđelje u naše srce. Duh čini da se iz onoga o čemu se 'čulo govoriti' prijeđe na osobno poznavanje Isusa. Tako Duh mijenja naš život; čini to da Isusove misli postaju naše misli. I to čini podsjećajući nas na Njegove riječi, donoseći, danas, u naše srce Isusove riječi. Stoga je potrebno obraćati se Duhu Svetomu kako bismo izbjegli vjeru koja može postati zaboravna, također zbog teškoća u životu. Pazimo da ne postanemo zaboravni kršćani'', upozorio je Papa i istaknuo da je za to potrebno zazivati Duha Svetoga.

Potaknuo je da to činimo često, posebno u važnim trenutcima, prije teških odluka i u teškim situacijama.

''U toj svijesti Evanđelje postaje važno sredstvo za zaziv Duha Svetoga. Uzmimo u ruke Evanđelje i zazovimo Duha. Možemo reći ovako: 'Dođi, Duše Sveti, podsjeti me na Isusa, prosvijetli moje srce'. Potom otvorimo Evanđelje i pročitajmo jedan odlomak. Duh Sveti učinit će da On progovori našem životu'', rekao je u podnevnom nagovoru papa Franjo.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: