Papa: "Jesmo li spremni prihvatiti Božji glas izvan naših planova?"

Papa: "Jesmo li spremni prihvatiti Božji glas izvan naših planova?"

Nagovor pape Franje prije molitve Angelusa na 19. nedjelju kroz godinu.

Autor
Laudato
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
11.08.2024 12:11

 

Današnji nagovor pape Franje, koji je izrekao prije molitve Angelusa pred vjernicima okupljenima na Trgu svetog Petra u Vatikanu, prenosimo u cijelosti:

Draga braćo i sestre, ugodna vam nedjelja!

Evanđelje današnje liturgije (Iv 6,41-51) govori nam o reakciji Židova na Isusovu izjavu, koji kaže: "Sišao sam s neba" (Iv 6,38).

Mrmljaju među sobom: “Nije li to Isus, sin Josipov? Ne poznajemo li mu oca i majku?" Kako tako običan način? Oni su blokirani u svojoj vjeri predrasudama o Njegovu skromnom podrijetlu i, prema tome, pretpostavkom da nemaju što naučiti od Njega. Imaju svoje krute šablone i u njihovim srcima nema mjesta za ono što ne razumiju, za ono što ne mogu katalogizirati i arhivirati u prašnjavim policama svojih sigurnosti.

Ipak su to ljudi koji poštuju Zakon, daju milostinju, obdržavaju post i vrijeme molitve. A Krist je već činio razna čuda (usp. Iv 2,1-11; 4,43-54; 5,1-9; 6,1-25). Zašto im sve to ne pomaže da u Njemu prepoznaju Mesiju? Zato što provode svoje vjerske običaje ne toliko da bi slušali Gospodina, već da bi u njima našli potvrdu onoga što već misle. To se pokazuje činjenicom da se oni čak i ne trude pitati Isusa za objašnjenje: oni jednostavno mrmljaju među sobom protiv Njega (usp. Iv 6,41), kao da žele jedni druge uvjeriti u ono u što su uvjereni, zatvarajući se u neprobojnoj tvrđavi. Zato ne mogu vjerovati.

Budimo pažljivi na sve ovo, jer ponekad se isto može dogoditi i nama, u našem životu vjere i u našoj molitvi: može nam se dogoditi da umjesto istinskog slušanja onoga što Gospodin ima reći mi očekujemo da On i drugi samo potvrde ono što mi mislimo, naša uvjerenja, naše prosudbe. Ali ovakav način obraćanja Bogu ne pomaže nam da ga istinski susrećemo niti da se otvorimo daru Njegova svjetla i Njegove milosti, da rastemo u dobroti, da vršimo Njegovu volju i da prevladamo zatvorenosti i poteškoće. Prava vjera i molitva otvaraju um i srce, ne zatvaraju ih.

Zapitajmo se: jesam li spreman, u svom vjerničkom životu, zadržati unutarnju tišinu i slušati Boga? Jesam li spreman prihvatiti Njegov glas izvan mojih planova, okvira i prevladati, uz Njegovu pomoć, svoje strahove?

Neka nam Marija pomogne s vjerom slušati Gospodinov glas i hrabro vršiti Njegovu volju.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: