Papa zatvorenicama: ''Imate posebno mjesto u mom srcu''

Papa zatvorenicama: ''Imate posebno mjesto u mom srcu''

''Danas ćemo iz ovog atrija otići svi bogatiji, a dobro koje ćemo razmijeniti bit će dragocjeno'', poručio je Papa. 

Autor
Laudato/N.F.
Fotograf
Radio Vatican
Objavljeno:
 
28.04.2024 09:20

 

Prva postaja Papina pohoda Veneciji bio je ženski zatvor na otoku Giudecca. Papin govor prenosimo u cijelosti. 

 

Drage sestre i braćo, dobar dan!

S ljubavlju pozdravljam sve, a posebno vas sestre, zatvorenice zatvora Giudecca. Htio sam vas upoznati na početku mog posjeta Veneciji kako bih vam rekao da imate posebno mjesto u mom srcu.

Želio bih stoga da ovaj trenutak doživimo ne toliko kao "službeni posjet" Pape, koliko kao susret u kojem, po Božjoj milosti, jedni drugima darujemo vrijeme, molitvu, blizinu i bratsku ljubav. Danas ćemo iz ovog atrija otići svi bogatiji, a dobro koje ćemo razmijeniti bit će dragocjeno.

Gospodin je taj koji nas želi zajedno u ovom trenutku, u koji smo došli različitim putovima, neki vrlo bolnim, neki i zbog pogrješaka od kojih, na različite načine, svaka osoba nosi rane i ožiljke. A Bog nas želi zajedno jer zna da svatko od nas, ovdje, danas, ima nešto jedinstveno dati i primiti, i da smo svi potrebiti.

Zatvor je surova stvarnost, a problemi su prenapučenost, nedostatak struktura i resursa, nasilja koja stvaraju mnogo patnje. No to također može postati mjestom moralnog i materijalnog preporoda, u kojem se dostojanstvo žena i muškaraca ne "stavlja u izolaciju", već se promiče uzajamnim poštovanjem i brigom za talente i sposobnosti, možda uspavane ili zatočene događajima života, ali koji se mogu ponovno pojaviti za dobrobit svih i koji zaslužuju pozornost i povjerenje.

Paradoksalno, boravak u zatvoru može označiti početak nečeg novog, kroz ponovno otkrivanje neslućenih ljepota u nama i drugima, što simbolizira umjetnička manifestacija kojoj ste domaćin i u čijem projektu aktivno sudjelujete. Boravak ovdje može postati kao mjesto ponovne izgradnje, u kojoj se može hrabro sagledati i procijeniti svoj život, ukloniti ono što ne treba, što je veliko, štetno ili opasno, osmisliti plan, a zatim početi ispočetka kopanjem temelja i vraćajući se, u svjetlo stvorenih iskustava, stavljajući ciglu po ciglu, zajedno, s odlučnošću. Iz tog je razloga bitno da zatvorski sustav također zatvorenicima nudi sredstva i prostore za ljudski, duhovni, kulturni i profesionalni razvoj, stvarajući uvjete za njihovu zdravu reintegraciju. Ne "izolirati dostojanstvo", već dati nove mogućnosti!

Ne zaboravimo da svi imamo grješke koje nam trebaju biti oproštene i rane koje treba zacijeliti, i da svi možemo postati ozdravljenici koji donose ozdravljenje, oproštenici koji donose oprost, preporođenici koji donose ponovno rođenje.

Dragi prijatelji, danas vi i ja zajedno obnavljamo vjeru u budućnost. Pokušajmo svaki dan započeti govoreći: "Danas je pravo vrijeme", "Danas je pravi dan" (usp. 2Kor 6,2), "Danas počinjem iznova", uvijek, do kraja života!

Zahvaljujem vam na ovom susretu i jamčim vam svoju molitvu. I vi, molim vas, molite za mene.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: